Muhabbit

Bitcoin Altın Çekişmesinde, Bitcoin Önde!

Corona virüsü pandemisinin dünyaya korku salmasıyla birlikte, büyük çekişmede altın karşısındaki avantajını arttıran Bitcoin, önde!Corona virüsü pandemisinin dünyaya korku salmasıyla birlikte, büyük çekişmede altın karşısındaki avantajını arttıran Bitcoin, önde!

Altın bitcoin muhabbit

Corona virüsü pandemisinin dünyaya korku salmasıyla birlikte, altın ve Bitcoin arasındaki büyük çekişme kızışıyor. Altın karşısındaki avantajını arttıran Bitcoin, önde!

Son 4 aydır komada değilseniz dünyanın başındaki Corona belasından haberiniz vardır diye düşünüyoruz. Dünyaya genel olarak hâkim olan endişe hâli nedeniyle insanlar varsa eğer birikimlerini, güvendikleri yatırım araçlarına veya varlıklarına yatırmaya başladı. Bu da akıllara Bitcoin tarihi kadar eski bir soruyu getirdi. Güvenli liman ne? Bitcoin mi altın mı?

Güvenli liman altın mı yoksa Bitcoin mi?

Bitcoin ve altın, ikisi de küresel olarak erişilebilir varlıklardır. Ancak altının son zamanlardaki arzı bu iki varlık arasındaki önemli farklılıkları gözler önüne sermektedir. Bu farklılıklardan belki de en büyüğü, tedarik zinciri. Altının tedarik zinciri Corona virüsü pandemisi nedeniyle sekteye uğramış bir durumda. Bu da Bitcoin’in bir adım öne çıkmasını sağlıyor.

24 Mart tarihinde LA Times’ın yayınladığı habere göre, pandemi yüzünden tedarik zinciri sekteye uğrayan altın nedeniyle New York altın piyasası tarihi bir sıkıntı ile karşı karşıya. Hava yolları, rafineriler ve dağıtım merkezleri salgın yüzünden kapalı. Bu yüzden de bankalara altın tedarik edilememektedir. Bunun yanı sıra New York bankalarının madeni para bulmakta da zorluk çektikleri haberde geçen bir iddia olmaktadır.

Corona virüs sebebiyle altın rafinerilerinde işlerin aksaması ve tedarik zincirinin bozulması, altın fiyatını etkilerken Bitcoin’in temel işleyişi hâlâ devam etmekte. Bu da Bitcoin’i daha avantajlı bir duruma düşürüyor. Altın madencilerinin aksine Bitcoin madencileri Corona demeksizin kazmaya devam ediyorlar. Hatta yaklaşan halving ile yükselen hash rate bunun bir kanıtı olmaktadır.

Bu da kimsenin aksini iddia edemeyeceği bir gerçeğe işaret ediyor. Altın şu anda tarihi bir kıtlık dönemine girerken Bitcoin’in elde edilebilirliği daha yüksek durumda. Bu da Bitcoin’i daha güvenilir bir varlık yapıyor.

Ulaşılabilirlik tamam peki maliyet?

Birçok kripto para borsasında Bitcoin dakikalar içinde alınabilir, satılabilir ya da trade edilebilir. 2019’un Eylül ayında sadece Bitcoin ağı üzerinde bir milyar dolarlık işlem yapıldı. Üstelik yaklaşık 700 dolarlık bir işlem ücreti karşılığında. Normal piyasa koşullarında bakıldığında altının alınıp satılmasını geçtik tedarik edilmesinin maliyeti başlı başına çok yüksektir. Normal taşıtlarda taşınması riskli olan altının tedarik edilmesi için zırhlı nakliye ve sigorta gerekmektedir.

Enerji maliyetlerindeki farka bakacak olursak altının çıkarılması ile tedarik edilmesi arasındaki enerji maliyetinin ölçülmesi çok zordur. Bitcoin’in ise Cambridge Üniversitesi’nin birçok faktöre bakarak Bitcoin madenciliği sırasında harcanan enerjiyi ölçen toolu ile çok daha kolay ve şeffaf olmaktadır.

Bütün bu avantajların yanı sıra Bitcoin’in küresel markette kesintisiz trade edildiğinin bir kanıtı olarak BTC/USD paritesi sunan 7 büyük borsada mükemmel bir uyum içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.

Corona virüsü pandemisi nedeniyle dünya kepenkleri indirdi. Yayılımın önüne geçmek için insanlar evlerinde karantinada kendilerini sosyal olarak izole ediyorlar. Hâl böyle olunca küçük veyahut büyük esnaflar iş yerlerini açmadıkları veya açamadıkları için ekonomik olarak bir sıkıntı içerisindeler. Gayet yerinde olan bu sıkıntı, insanları “yastık altı” anlayışı ile altın almaya sevk ediyor. Bir anda dünyanın her bir bölgesinden insanlar aynı anlayışla altın almaya başlayınca bu sefer de altın tedarik zincirindeki sekte nedeniyle altın bulunamıyor. Fiziksel ticaretin bir eksisi. Lakin altının bu eksikliği Bitcoin’in güvenli liman olma umudunu yeşertmeye ve güvenli liman unvanını kazandığını düşündürtmeye yetiyor.

Veriler Coinbase’den alınmıştır.

Son Yazılar

Exit mobile version