Muhabbit

Bitcoin Arzının Yüzde 90’ı Artık Dolaşımda!

Bütün Bitcoin’ler 2140 yılında dolaşıma girmiş olacak!

Madencilik

Bitcoin madenciliği

Blok zinciri veri analitik firması Blockchain.com’dan alınan verilere göre, 13 Aralık Pazartesi sabahından sonra tüm BTC’lerin %90’ı dolaşıma girdi. Toplam arzı 21 milyon olan BTC’nin 18.89 milyon adeti artık piyasada işlem görüyor.

Bitcoin Arz Tablosu

İlk BTC, 9 Ocak 2009’da çıkarılmıştı. BTC’nin blok üzerinde oluşmasından bu yana yaklaşık 12 yıl geçti. Herkes, Bitcoin’in dolaşımdaki arzı toplam arzına ne zaman eşit olacak diye merak ediyor olabilir. Tahminlerine ve Bitcoin’in “halving” programlarına dayanarak, kalan arzın 2140 Şubat’a kadar çıkarılması beklenmiyor. Bütün BTC’lerin çıkarılması için önümüzde yaklaşık 120 yıl gibi bir süre var.

Artan taleplerle beraber arzın kısıtlı olmasından dolayı, BTC fiyat olarak yükselmeye devam ediyor. BTC, 2010 başlarında arzın henüz %10’u çıkarıldığında 0,10 doların altında işlem görüyordu. Aralık 2012’de arzın %50’si çıkarıldığında 7,50 doların üzerinde işlem görmeye başladı. Şimdi ise BTC, 49,000 doların üzerinde işlem görüyor

Bir PoW blok zinciri olan Bitcoin, sürekli olarak işlemleri işleyen ve blokları doğrulayan madenciler olarak adlandırılan ağ katılımcıları ile çalışır.

BTC blok zinciri her blok için madencilere bir problem veriyor. Madenciler GPU kullanarak bu problemleri çözmeye çalışıyor ve ödül olarak BTC kazanıyorlar. Madenciler şu anda madencilik yaptıkları her blok için 6.25 BTC alıyor. 2024’teki “halving”ten sonra 3.125 BTC’ye düşecek.

21 milyon BTC’nin tamamının açık piyasada bulunması beklenmiyor. Bazı cüzdan sahipleri özel anahtarlarını kaybettikleri için analitik firmalar tarafından yaklaşık 3,7 milyon BTC’nin ulaşılamaz olduğu tahmin ediliyor. Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto yaklaşık 1 milyon BTC’si var ve cüzdan uzun zamandır aktif değil.

İlginizi Çekebilir: Satoshi Nakamoto Kimdir?

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version