Muhabbit

Bitcoin Burgekonomisi: 1 BTC ile Kaç Big Mac Alabilirsiniz?

Bir Bitcoin, çok fazla Big Mac!

Big Mac

Big Mac ile ölçülen Bitcoin’in satın alma gücü, 2017 boğa piyasasından bu yana en yüksek seviyesine yaklaşmakta. Bu, dijital para biriminin hızlıca değer kazanmasının bir başka göstergesi.

1 BTC ile kaç adet Big Mac alabileceğinizi ölçen küresel Bitcoin satın alma güçü endeksi, Çarşamba günü %0,2 artarak, 6,341,26’ya yükseldi. Başka bir deyişle, 1 Bitcoin ile 6.341.26 tane hamburger satın alabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletlerinde ise, mevcut fiyatlara göre, 1 Bitcoin karşılığında 3.274.91 tane Big Mac alabilirsiniz.

Bitcoin’in satın alım gücü. Kaynak: Bitcoinppi.com

Bitcoin’in satın alım gücü en son bu kadar yükseldiğinde, dijital para biriminin fiyatı 20.000 $’a kadar yükselmişti. 17 Aralık 2017’de 1 Bitcoin 6.358.5 Big Mac değerindeydi. 2019 ayı piyasasında ise Bitcoin’in satın alım gücü 1.200’e kadar düşmüştü.

Bitcoin’in satın alım gücü, para birimleri arasında satın alma gücünü ölçmenin bir yolu olarak 1996 senesinde The Economist tarafından geliştirilen ünlü Big Mac endeksine dayanıyor. Satın alma gücü, bir birim paranın ne kadar mal ve hizmet satın alabileceğini ölçmenin yararlı bir yoldur. Bu endeks kucağa şaka gibi gelse de satın alma gücünün öncü göstergesi haline gelmiş ve onlarca akademik çalışmada kullanılmıştır.

Bitcoin’in satın alım gücü, Ekim ayının başından bu yana %41’den fazla arttı. TradingView verilerine bakacak olursak, aynı dönemde Bitcoin’in fiyatı %39 değer kazandı. Bu yılın başından bugüne ise Bitcoin’in fiyatı tamı tamına %128 arttı.

Bitcoin’in değer deposu özellikleri, belki de en zorlayıcı kullanım durumudur. Dijital para birimi, güvenilir bir enflasyon koruması olarak ortaya çıktı ve bu Bitcoin’in satın alım gücünden ziyade daha çok vurgulanan bir gerçek.

Daha fazla Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version