Muhabbit

Bitcoin Fiyatı Dip Seviyelerini Gördü Mü?

Geçmişte güvenilir bir fiyat indikatörü olduğunu kanıtlayan bir fiyat dışı metriğe göre Bitcoin Aralık ayında yaşadığı büyük düşüşle dibi zorladı.

Geçmişte güvenilir bir indikatör olduğunu kanıtlayan fiyat dışı metriğe göre Bitcoin Aralık ayında yaşadığı büyük düşüşle dibi zorladı. Lider kripto para birimi Bitcoin, şu anda 7,700 doların üstünde işlem görmekle beraber, aralık ayı ortalarında son sekiz ayın en düşük seviyesi olan 6,500 dolara kadar bir değer kaybı yaşamıştı. Bu yükselme ne kadar umut verici olsa da kripto para biriminin altı aylık ayı döneminde takılı kaldığı aşikardır. Bu nedenle de teknik analizler ayıyı işaret etmektedir.

Bununla birlikte, Blockchain’deki bir Bitcoin zorluk seviyesine göre, 2019 Hazıran’ında 13,800 doların üzerinde başlayan ayı piyasasıyla beraber Bitcoin’in 2019 Aralık ayında 6,500 doların altına düşmüş olabilir. bitcoinity.org’a göre Bitcoin madenciliği zorluk seviyesi, Kasım ayında 13,7 trilyonken Aralık ayında 13 trilyona düşmesiyle son 12 ayın en düşük değerini yaşadı.

Ünlü analist Nunya Bizniz’e göre, kronolojik olarak bakıldığında aylık zorluk seviyelerindeki düşüşler, büyük fiyat düşüşlerine de yol açıyor. Örneğin, 2017 Aralık’ta 20,000 dolarlık rekor seviyeye çıkan satışların aşağıda görüldüğü gibi, 2018’in sonlarına doğru düşen zorluk seviyesiyle 2018 Aralık’ta sıfırı tükettiği kırmızı çizgiler ile görülmektedir.

Daha da geriye dönersek, zorluk seviyesinin 2015 Nisan’ında 0,0494 trilyonken (49.4 giga), 2015 Mayıs’ta 0,0488 trilyona (48.8 giga) düştüğünü görebiliriz. İlginç bir şekilde, Bitcoinin 2013 Aralık’ındaki en yüksek seviyesi olan 1,153 dolardan düşüşünün, 2015 Nisan-Mayıs döneminde 200 dolar civarında olduğu gözlenebilir.

Kripto para birimi Bitcoin, 2015 Ekim’deki yükselişine başlamadan önce birkaç ay boyunca neredeyse sabit bir grafik çizdi. Bu sabitliğin sebebi, madenci iflaslarıyla meydana gelen zorluk seviyesindeki aylık düşüşler olabilir. Madencilik zorluk seviyesi, madenciliğe özgü bir hesaplama olan Hash-rate miktarına göre iki haftada bir “daha yüksek” veya “daha düşük” olduğu bilgisine göre hesaplanmasının yanı sıra, anlık fiyattan büyük ölçüde etkilenen madencilik kârına da bağlıdır.

Bu nedenle, aylık madencilik zorluk seviyesindeki düşüş, küçük ve marjinal madencilerin, üretimden yeterli kârı alamayıp sürekli kripto para satışı yaparak hash rate oranının oynamasına neden olmaktadır. Bu yolu izlemeyen madenciler ise, kripto paralarını ellerinde tutup fiyatlar arttıktan sonra satarak kâr elde etme yoluna girerler, bu da kısa vadedeki arzı azaltarak, kripto para biriminin yükselmesine neden olur.
Bu nedenle, ayı piyasasını sürdüren madenciler büyük olasılıkla büyük bir fiyat artışı bekleyerek kripto paralarını ellerinde tutma eğilimi gösterdiler fakat bu da kısa vadede arz sıkıntısı yarattığı için fiyatları daha da arttırdı.

Tarih Tekerrür Ediyor!

Piyasa analisti Willy Woo’ya göre, Bitcoin’in Kasım ayındaki %17.48’lik düşüş, yaşanan madenci iflaslarından ötürüydü. Bu kanının, Bitcoin’in 3 aylık dönemi sonu olan Eylül ayında yaşadığı 13,800 dolardan 7,500 dolara düşüş ile doğruluğunun kanıtlanmasının yanı sıra, böyle bir düşüşün henüz kendini toparlayamamış küçük madenciler için iflasa sebep olabileceği de başka bir gerçektir.
İlginç bir şekilde son dört haftada satış baskısında artış gözlendi. Ayrıca zorluk seviyesindeki en son düşüşün 5 ay önce yaşandığı düşünüldüğünde, büyük madencilerin kısa vadede arz-talep ilkesini kullanarak Kripto paranın değerlenmesini sağlayabilirler.
Neticede, Bitcoin’in Aralık ayında zorluk seviyesindeki düşüş ile dibi yokladığını düşünmek için geçerli sebepler olmakla beraber önümüzdeki aylarda yeniden eski gücüne kavuşacağına inanılmakta. Yine de VanEck/MVIS Dijital Varlık Stratejisti ve Yöneticisi Gabor Gurbacs’ın dediği gibi yatırımcıların vergilendirilme, düzenleyici faaliyetler ve siber güvenlik gibi fiyatları önemli ölçüde etkileyebilecek ek faktörlere karşı dikkatli olması gerekiyor.

Son Yazılar

Exit mobile version