Muhabbit

Bitcoin Fiyatı Türk Lirası Bazında Rekor Kırdı!

Bitcoin, Türk lirası bazında tüm zamanların en yükseğine ulaştı!

Türk Lirası

Ünlü bir Bitcoin yorumcusu, Türk lirası çöküntüsünde, kurtuluş olarak altın destekli bir para birimine geçiş çağrısı yaptı.

Pazartesi günü atılan bir tweet’te John Hopkins Üniversitesi’nin profesörü Steve Hanke, milyarlarca doları lira ile desteklemeye çalışan Türkiye için tek yolun nakit para olduğunu savundu.

Hanke: Türk Lirası Sıkıntıda

ABD dolarının gösterdiği zayıflık, lira-dolar paritesinin rekorunu erteledi, fakat Mayıs ayından bu yana Türk lirası tüm zamanların en düşük performansı gösteriyor.

Hanke konu hakkında,” #Türk Lirası’nın durumu iyi değil.” dedi.

Merkez bankasının net yabancı varlıkları şaşırtıcı bir şekilde 32 milyar dolarlık eksi durumuna düştü. Türkiye, lirayı savunurken elinde olan mühimmatı tüketti. Sadece altın destekli bir para lirayı kurtarabilir.

Türkiye’nin durumu, 2014 senesinde, Ukrayna’nın yaşadığı kriz ile doğru orantılı olarak görünüyor. Ukrayna merkez bankası rubleyi sabit tutabilmek adına sürekli olarak dolar satışı yapmıştı.

Hollandalı banka Rabobank, geçtiğimiz günlerde Financial Times’a verdiği bir röportajda, “Türkiye, liraya oldukça fazla müdehale ediyor, asıl soru ise, bunu ne kadar sürdürebilecekleri.”

Türkiye, 2016 senesinde PayPal’ı yasaklamak gibi hareketler ile, ironik bir şekilde resmi tanıma eksikliği gösteriyor. Ayrıca Türkiye, Bitcoin düzenlemelerine karışmama siyaseti içerisinde.

Altın ve Bitcoin Severler Müdehalelere Karşı Bir

Hanke’nin, “para birimi olmayan” diğer güvenli liman varlıklarını Bitcoin’e tercih ettiği bilinen bir gerçek.

Kendisi, 1.975 dolar bandına çıkan altın için verdiği destek ile Peter Schiff’in övgülerini almış durumda. Bu fiyat, ABD dolarına karşı tüm zamanların en yüksek fiyatı olarak tarihe geçmiş durumda.

Para birimi söz konusu olduğunda, hükümetlerin ve merkez bankalarının müdehaleci stratejileri, alternatif olarak Bitcoin lehine önemli bir argüman oluşturmakta. Saifedean Ammous’un şu anda her yerde bulunan The Bitcoin Standart adlı kitabında belirttiği gibi, Türkiye’nin şu anda kullandığı döviz kaldıracı, hükümetin kendi para birimlerinin altın desteğini kaldırması sebebi ile ortaya çıktı.

Bu hafta yapılan bir konuşmada Ammous, Ludwig von Mises’in 1957 yılında yazdığı bir makaleye atıfta bulunarak şunları söyledi:

Bugün hiçbir şey, serbest piyasa ekonomisini savunan gerçek liberalizm ile hükümetin müdehalesini savunan çeşitli müdehaleci partiler arasındaki temel farklar hakkında kamuoyunu aydınlatmaktan daha önemli değildir.

Son Yazılar

Exit mobile version