Muhabbit

Bitcoin SV (BSV) Ağı Saldırı Altında!

Hesaplama gücündeki değişiklikleri takip eden forkmonitör websitesine göre Bitcoin SV (BSV) ağı ikiye çatallanmış vaziyette. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Şubat ayı başında Genesis adında planlı konsensüs dahilinde bir hard fork planı olan Bitcoin SV cephesinden bu habersiz “saldırı” tarzında blockchaini bölen çatallanma hakkında bir açıklama gelmedi.

Hardfork ne dedir ? Bitcoin SV (BSV) hard forkunun diğer hard forklardan farkı ne ?

Merkeziyetsiz yapılarda hard forklar (bir nevi güncellemeler) gerçekleşirken ağda çoğunluğun onayını almazsa hard fork esnasında bu güncellemeyi kabul etmeyen kişiler blokchaini ikiye ayırabiliyor (Non consensus split).

Daha önce kronolojik olarak Ethereum’un (ETH) Ethereum Classic’e (ETC) çatallanması, Bitcoin’in (BTC) Bitcoin Cash’e (BCH) çatallanması daha sonra ise Bitcoin Cash’in Bitcoin SV’ye çatallanması yukarıda örneğini verdiğimiz “konsensüsun sağlanamadığı” durumlardan bazıları. BSV’de yaşanan durumun da bu duruma uygun olduğunu söylemek ve borsaların tutumu ve arkasındaki kimselere bağlı yeni bir Bitcoin forkunun doğması ihtimaller dahilinde gözüküyor.

Bunun yanı sıra yine yakın zamanda hard fork’unu duyuran Cardano (ADA)’ nın hard forku ise “konsensüsun sağlandığı” blockchain’in ayrılmadığı hard forklara örnek verilebilir. Bu tip hard forkları ise merkeziyetsiz ağlara gelen teknolojik güncellemeler olarak düşünmekte fayda olacaktır. Yapılan araştırmaya göre kriptopara piyasasında aktif bir biçimde hayatını sürdüren 74 tane üvey Bitcoin olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Yakın zamanda Bitcoin SV’ nin ağındaki toplam hesaplama gücü (hash rate) yaklaşık 2.5 katı kadar artmıştı.

Bu artışa yeni üretilen ASIC cihazların neden olduğu ortada olmasına rağmen giren bu hesaplama gücünün saldırganlar tarafından mı ağa eklendiği hala belirsizliğini koruyor. Ağa katılan bu derecede büyük art niyetli hesaplama gücüyle double spending olarak bilinen %51 atağın gerçekleşmesi işten bile değil gibi gözüküyor.

2020’ye gireli henüz 1 ay bile olmamış olmasına rağmen şu ana kadar Ethereum hard fork geçirdi. Cardano ve BSV ise hard forklarını subat ayı için açıklamıştı. BSV planlı hard forkuna gelmeden çatallanmaya maruz kaldı.

Son Yazılar

Exit mobile version