Bitcoin (BTC) yanlısı olarak bilinen yeni Rus Başbakanı Mikhail Mishustin, ülkeyi, dijital ekonomide gelişime öncelik vermeye çağırdı. Önceki görevi Rus Vergi Dairesi Başkanlığı olan Mishustin, modern Blockchain tabanlı sistemleri Rusların yararına olacak şekilde ülkeye adapte edeceğine söz verdi.
Ayrıca Rusya’nın modern bilgi teknolojilerini kullanıp ulusal dijital ekonomi programlarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizerken devletin halkın refahı için oluşturulmuş bir dijital platform olması gerektiğini ekledi.
Yeni Rus Başbakanın, eski görevindeki en büyük başarıları; KDV iadelerinde sahteciliğin önüne geçmesi ve bürokrasinin etkisini azaltmaktı. Onun sayesinde işler sistemli bir şekilde ilerlemeye başlamıştı. Rusya’nın en zenginlerinin, Sovyetler’in düşüşüyle beraber taşınabilir mal varlıklarını Cayman Adaları’na veya Kıbrıs’a kaçırdıkları bilinen bir gerçek. Bununla beraber Mishustin’in vergi dolandırıcılığına karşı sert tutumu da göz önüne alındığında Rusya’nın vergi kaçıran zenginlerinin başları belada.
Mishustin kripto para birimi Bitcoin ile yapılan tüm işlemlere vergi gelecek
Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra Mishustin, kripto para birimi ile yapılan tüm ticari işlemlerin vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. RBC TV haber merkezi ile yaptığı röportajda, bu tür işlemleri vergilendirmenin, kripto para birimlerinin doğru kullanımını arttıracağını ve ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini düşündüğünü söyledi.
Daha önceleri Rusya’nın, kripto para birimiyle pek dostane ilişkiler içerisinde olmadığı bilinmekteydi. Bunun nedeninin de borsa ile başa çıkmak için çok yumuşak davrandığı düşünülmekte. Son zamanlarda Russian miner coin projesi ile bir şeylerin değişeceği düşünülüyordu. Yakın zamanda meydana gelen kabine değişimiyle Mishustin’in Başbakanlık koltuğuna oturmasının bu düşünceyi perçinleyerek Rusya’nın, kripto para borsasıyla buzlarını eritmesi bekleniyor.
Bitcoin (BTC)’e şüpheyle yaklaşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ise kripto para birimi üzerinde düzenlemeler istediği bildirildi. Dijital Varlıklar Düzenleme Tasarısı’nın Rusya’da kripto para birimi yatırımcılarına yönergeler sunması bekleniyor.
Ayrıca, Rusya Maliye Bakanlığı’nın, kripto para birimlerinin kara ekonomide kullanılmasının önünü kesecek bir yasa çıkarma planları olduğu bildirildi.
2017 yılında Rus hükumeti ve Merkez Bankası kripto para birimlerini baskılamaya başlamıştı. Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov, Bitcoin’e piramit şeması adını vermişti. Cumhurbaşkanı Putin ise, açıklamalarında, kripto para birimlerinin suçlular tarafından para aklamak ve yasadışı ödemeler yapmak için kullanıldığını söylemişti.
Ancak zamanın değişmesiyle beraber, ülke çapındaki büyük teknoloji şirketleri birleşerek yeni bir kripto-merkezli politik grup ortaya çıktı. Grup, kripto para borsasını etkileyen çeşitli kısıtlamalara karşı kalıcı çözümler bulmayı amaçlamakla beraber dijital haklar, anonimlik ve kullanıcı güvenliği konularını da ele alıyor.
Daha önceki haberlerimizde de bahsettiğimiz gibi son zamanlarda dünya çapında kripto para birimleri ile yapılan işlemlerin vergilendirilmesi konusunda çeşitli yaptırımlar gerçekleşiyor. Ülkemizde henüz herhangi bir kripto para birimi vergilendirmesi bulunmamaktır ancak kim bilir, belki de yarın sabah uyandığımızda “Türkiye’de Kripto Para Birimi Vergilendirilmesi” konulu bir haberle karşılaşabiliriz.