Muhabbit

BitcoinCash Halvingi Madencileri Vurdu! Hash Rate’te Düşüş

Piyasa değerine bakıldığında dünyanın en büyük 5’inci kripto para birimi olarak öne çıkan BitcoinCash, 630,000’inci blokta yaşanan yarılanma ile blok ödüllerinde yüzde 50’lik bir azalma yaşadı.

bitcoincash

Bildiğiniz üzere BitcoinCash (BCH) 2017’de Bitcoin”in (BTC) bir forku olarak ortaya çıkmıştı. Dün yaşadığı halving ile BitcoinCash, blok ödüllerini de 12.5’ten 6.25’e düşürmüş durumda. Yaşanan düşüş ile birlikte ise madencilerin marjin karlılığı neredeyse 0’a düşmüş görünüyor.

Piyasa değerine bakıldığında ise dünyanın en büyük 5’inci kripto para birimi olarak öne çıkan BitcoinCash, 630,000’inci blokta yaşanan yarılanma ile blok ödüllerinde yüzde 50’lik bir azalma yaşadı.

Blok ödüllerinin azalması ile en çok madencileri etkilemekte. Madencilik ekipmanlarına yatırım yapan madenciler, blok bulmak için birbirleri ile yarışırken, ödüllerde yaşanan azalma bu uğraşın getirisinde büyük bir düşüşe sebep olmakta.

Hash Rate madencilik işlemine katılan madencilerin gücünün hesaplanması olarak tanımlanabilir.

2 Saat Boyunca Yeni Blok Bulunamamıştı

Dün yaşanan halving sonrasında 2 saat boyunca yeni blok bulunamamıştı. Yani basitçe anlatmak gerekirse, o iki saat içerisinde herhangi bir transfer gerçekleştirdiyseniz, bunun için yaklaşık 2 saat beklemek zorunda kaldınız.

Hash Rate oranına bakıldığında ise ciddi bir düşüş göze çarpmakta.

F2Pool’dan alınan verilere göre ise BitcoinCash’in şu anki fiyatı ve blok ödülü ile birlikte kilowatt/saat elektrik maliyeti 0,05 $ olarak hesaplandığında zarar ettirmekte. (2018 ve 2019 üretimi cihazlar için)

2020 başında piyasaya çıkan son sürüm cihazlarla bile kar marjı neredeyse yüzde 10’un altına düşmüş durumda. Sadece AntMiner S19 ve S17 Pro gibi cihazlar ağda verimli çalışabilirken, bu cihazlardan ise piyasada oldukça az bulunmakta.

Madencilerin Çoğu Bırakmış

Yukarıdaki grafikte gördüğünüz üzere yukarıdaki bahsetmeye çalıştığımız sebepler nedeniyle madencilerin birçoğu BitcoinCash madenciliğini bırakmış durumda.

Tabi bunun da bir çözümü var. Ağ otomatik olarak madencilik zorluğunu düşürecek bu sayede kazım işlemi daha az maliyetli hale gelecek. Bununla birlite ise madenciler tekrardan BitcoinCash (BCH) kazmaya devam edecektir.

Fakat şuanda içinde bulunduğu durum BitcoinCash için risk oluşturabilir. Ağdaki düşük hash rate oranı ağ güvenliği adına tehlike oluşturmakla beraber, yüzde 50 saldırılarını, öncesine göre daha kolay hale getirmekte.

Benzer problemler ise yaklaşık 39 gün sonra gerçekleşecek BitcoinSV (BSV) halvingi sonrasında da gerçekleşebilir. Ağdaki ödül düşüşü ve zorluğun belli bir süre aynı kalması sebebiyle madenciler BitcoinSV ağında çalışmayı bırakabilir.

 

Son Yazılar

Exit mobile version