Muhabbit

Bitcoin’de Bulduğu Önemli Açığı İki Yıl Boyunca Sakladı

Güvenlik açığını iki yıl boyunca korsanlardan sakladı

Bitcoin protokol mühendisi olan Braydon Fuller, 2018 yılında Bitcoin blok zincirine güç veren yazılım olan Bitcoin Core’da büyük bir güvenlik açığı keşfetti. Açığı bulan araştırmacı bilgisayar korsanlarının bu açığı olumsuz yönde kullanıp kötü sonuçlar elde etmesini önlemek için ayrıntıları gizli tutmayı seçti.

Fuller, bulduğu açığın bir saldırgan tarafından ele geçirilmesi durumunda, Bitcoin blok zinciri sunucularının bellek kaynaklarının kontrolsüz bir şekilde tüketilmesine yol açabileceğini ve sistemi çökertebilecek Bitcoin işlemleri oluşturabileceğini duyurdu.

Ancak aradan geçen süre sonucunda aynı güvenlik açığının başka bir kripto para biriminde bağımsız olarak ortaya çıkmasından sonra açık ile ilgili teknik ayrıntıları yayınlama kararı aldı.

INVDoS adı  verilen güvenlik açığı, klasik bir DoS saldırısıdır. Çoğu durumda DoS saldırıları zararsız olsa da, tehlikeli durumlara neden olabilmektedir. Fuller, INVDoS hatasını konuyu ilgilendiren yetkililere bildirerek, saldırganların açığın farkına varmaması için gerekli yamaları gerçekleştirdi. Bu yamayı da çok ayrıntı içermeyen CVE-2018-17145 kodu ile tanımladı.

Fuller, konu ile ilgili olarak eylül ayında bir makale de yayımladı. Makalesinde bulunan açığın Bitcoin sunucularının % 50’sinden fazlasını ve muhtemelen madencilerin ve borsaların çoğunu temsil ettiğini açıkladı.

Ayrıca INVDoS adı  verilen güvenlik açığının, Bitcoin Core  yazılımını çalıştıran Bitcoin sunucularını dahası Bcoin  ve  Btcd çalıştıran Bitcoin sunucularını hatta Orijinal Bitcoin protokolü üzerine inşa edilen Litecoin  ve  Namecoin  gibi kripto paralarında bu durumdan etkilendiğinden bahsetti.  

Bu hatanın çok tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen Fuller, kullanıcıların para veya gelir kaybına uğrayabileceklerini de dile getirerek şu cümleleri kurdu:

“Bu durum, madencilik süresinin uzamasına, sunucuların kapanıp blokların gecikmesine veya ağın geçici olarak bölünmesine ve gereksiz elektrik harcamasına neden olabilir”

Hata iki yıl sonra yeniden keşfedildi

Aradan geçen iki yılın sonunda aynı hata, başka bir Bitcoin protokol mühendisi olan Javed Khan tarafından keşfedildi. Khan bu açığı, Decred kripto para birimindeki sızmaları incelerken fark etti. Khan, bulduğu bu hatayı Decred hata ödül programı yetkililerine bildirdi ve artık ilgili açık gizli olmaktan çıkıp piyasaya açıklanmış oldu.

Fuller ve Khan konu ile ilgili son yaptıkları açıklamada; bu güvenlik açığından ortaya çıkan bilinen herhangi bir istismar söz konusu olmadığını dile getirdi.

Diğer Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version