Bitcoin’e Giden Yol! Kriptografi Nedir? Ne İşe Yarar?

Blockchainden dağıtık defter teknolojilerine, kripto paralar çok hızlı gelişen ve hangi yöne evrileceği çok kolay kestirilemeyen bir ekosistem.

Bitcoin’e giden yol aslında hiçte kısa değil. Blockchainden dağıtık defter teknolojilerine, kripto paralar çok hızlı gelişen ve hangi yöne evrileceği çok kolay kestirilemeyen bir ekosistem. Sektördeki bir çok inovasyon henüz çok yeni, fakat yıllardır geliştiriciler bu konu üzerine yoğunlaşmış durumda. Bakıldığında ise uzun bir süreç içerisinde bu noktalara gelindi.

Kriptografi

1970’lerden önce kriptografi, gizlice askeriye ve casusluk firmaları tarafından kullanılmaktaydı. Fakat Dr. Whitfield Diffie ve Martin Hellman tarafından, Abd Hükümeti Veri Şifreleme Standardı internette yayınlandıktan sonra bu durum değişmeye başladı.

1980 yılında David Chum, Anonim Dijital Para hakkında uzun bir makale yayınladı. Makalesinde, Büyük Kardeşi Devre Dışı Bırakmak ve Kimliklendirme Olmadan Güvenlik tanımlamalarını yaptı. Sonrasındaki yıllarda bu fikirler bir harekete dönüştü.

Cypherpunkların Yükselişi

1992’nin sonlarında Eric Hughes ve iki arkadaşı bir grup kurdular. Grubun adı ”Cypherpunks” oldu. Cypherpunks terimi ”cipher(şifre)” ve ”cyberpunk” kelimelerinden türetildi. Devamındaki süreçte ise Eric Hughes ” Cypherpunk’ların Manifestosu’nu” ilan etti.

Mahremiyet, dijital çağda büyük bir gerekliliktir. Mahremiyet sır demek değildir. Mahremiyet tüm dünya tarafından bilinmesi istenmeyendir. Fakat sır ise kimse tarafından bilinmesi istenmeyendir. Mahremiyet tanımı bir yanlış öğrenmedir.

Cypherpunkların şuanki noktaya gelinmesinde payı çok büyüktür. Bu nedenle bazı önemli cypherpunklardan ve onların projelerinden burada bahsetmek istedim.

Jacob Applebaum: Tor Developer( Tor ağı halen CIA tarafından Deepweb’e erişim için kullanılıyor.)
Julian Assange: WikiLeaks kurucusu
Dr Adam Back: HashCash’in yaratıcısı
Braham Cohen: Bittorrent yaratıcısı

1997 yılında Dr. Adam Back HashCash’i yarattı. Sistem, mailler için bir anti-spam mekanizması olarak geliştirilmişti. Mail gönderme işlemine çok küçük bir maliyet ekleyerek spam maillerin ücretli olmasını sağlayarak spam maillerin önüne geçmeye çalıştı. Back, HashCash’in insanlar için kolay bir çözüm olduğuna inanıyordu. Çünkü bu işlem için bir hesap oluşturmaya bile gerek yoktu. Hatta ağın ”double spending” için bir koruma kalkanı bile bulunuyordu.

2000’li yıllara gelindiğinde, 1990’lı yıllarda ihtiyaç olan birbirlerinin projelerine destek olma durumu artık başlamıştı. Artık cypherpunklara göre, bir cypherpunk parası oluşturmak nihai hedefti.

2004 yılında Hal Finney, Reusable Proof of Work(RPOW) algoritmasını oluşturmayı başardı. Ağ, Bitcoin gibi kriptografik tokenlere sahipti. Fakat halen doğrulama, güvenlik prosedürleri ve double spending koruması merkezi bir sunucudan kontrol ediliyordu.

2005 yılına gelindiğinde Nick Szabo ”BitGold” duyurusunu gerçekleştirdi. Sistem Finney’in RPOW’una çok benziyordu. Açıklamada ise ”Finney’in RPOW’una benzer bir şekilde inşa edilmiş dijital token” sözleri yer alıyordu. Fakat BitGold’da bir arz sınırlaması mevcut değildi. Arz ağın çalışma miktarına göre değişiklik gösterecekti.

31 Ekim 2008 tarihine gelindiğinde ise bir Whitepaper yayınlandı. Satoshi Nakamoto isimli bir kişi yada bir grup manifestosuyla Bitcoin’i duyurdu. Yukarıda bahsettiğimiz projeler aslında Bitcoin’in bir anda yoktan var olmadığını kanıtlar nitelikte. Yapılan her bir çalışmanın bizleri Bitcoin’e biraz daha yaklaştırdığı söylenebilir. Bu noktada belki de her bir çalışmanın başarılı yönlerinin birleştirilip Bitcoin’i oluşturduğundan bile bahsedilebilir.

Son Yazılar

SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
5 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
5 gün önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
6 gün önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
6 gün önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain
Exit mobile version