Muhabbit

Bitcoin’in 2020 Yılındaki Hedefi 1 Trilyon $

Bitcoin’in hacmi 2020 yılında 712 milyar $’a ulaştı.

S&P 500

Kripto paraların halka açık blockchainleri 2020’de her zamankinden daha fazla yatırım aldı ve şimdiden 1.3 trilyon $’ı aştı.

Analiz firması Messari tarafından 21 Temmuz tarihinde açıklanan rakamlar, Bitcoin’in bu yıl 712 milyar dolar, Ethereum’un ise 147 milyar dolar transfer hacmine ulaştığını gösteriyor.

Blockchain Ödeme Sistemi Olarak Başarısız Değil

Piyasa değeri olarak lider olan Tether’de (USDT) dahil olmak üzere stablecoinleri destekleyen Ethereum ağı, toplamda 423 milyar dolar ek hacme sahip oldu. Kombine olarak stablecoinlerin işlem değerlerindeki bu büyüme takdire şayan. 2020 yılının ilk yedi ayında bu rakam toplamda 337 milyar $ kadar bir büyüme kaydetti.

Messari için, transfer hacminin genel sebebi, kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak eski sistemler ile rekabet edemediği durumların kesin bir şekilde reddi olarak görünüyor.

Messari durumu, “Birçok kişi blockchain teknolojisinin ödeme sistemi konusunda başarısız olduğunu düşünüyor. Tipik argüman ise şu şekilde: ‘Bitcoin ile bir fincan kahve bile satın alamazsınız, bu nedenle bir ödeme sistemi olarak başarısız olmuştur.'” diye özetledi.

Bu argümanın yanı sıra, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri yüksek volatileden muzdarip durumdalar. Bu durum onların iyi bir ödeme aracı olmasına engel oluyor. Her iki argümanda yanlış değildir fakat sonuç son derece nettir.

Blockchain ağlarının transfer hacmi karşılaştırması. Kaynak: Messari / Twitter

Araştırmacı Ryan Watkins, blockchainleri visa gibi ödeme ağlarıyla karşılaştırmanın uygunsuz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Daha iyi bir karşılaştırma yapacak olursak, Fedwire gibi itibari paraların bütününü kapsayan transfer hacim sistemleri örnek gösterilebilir.

Bu sistemlerin amacı, ödemeleri tamamen garanti altına almaktır, böylece alıcıyla anlaşma sağlanmadan risk altına girilmez.

İtibari Para Bağlarını Koparma

Kripto para birimi ödeme sistemleri hala keşfedilmekte. Hali hazırda birçok seçenek kripto para birimi banka kartları ile itibari paralar arasında bir “köprü” görevi görmekte.

Bunlar ile beraber, itibari para ekonomisine bağımlı herhangi bir etken, altta yatan altyapının merkezi kontrol şeması nedeni ile bozulmaya eğilimlidir.

Daha öncelerde bildirdiğimiz gibi, 2020 yılının Temmuz ayının başlarında Almanya’nın Wirecard ile ilgili aldığı karar geçici olarak Avrupa’da kripto kartlarının çalışmamasına sebep olmuştu.

Son Yazılar

Exit mobile version