Muhabbit

Bitcoin’in En Ufak Birimi Satoshi Nedir?

Bitcoin’in en ufak birimi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Bitcoin'in

Bitcoin’in en ufak birimi olan Satoshi, aslında bir ölçü biriminden çok daha fazlası!

Bir hayal olarak başlayan Bitcoin ve yeni finans sistemi, artık finans sektörünü alt üst edebilecek küresel bir fenomen haline geldi. Bununla beraber kripto para birimleri elbette hala ana akım olmaktan bir hayli uzak.

Bitcoin, medyadaki varlığı ve yükselen fiyatı sayesinde daha da çok tanınan ve bilinen bir varlık olmayı başardı. Bununla beraber, toplum hala Bitcoin’i neyin değerli kıldığına dair bir anlayışa sahip değil. Bitcoin’in en çok bilinmeyen noktası ise, Bitcoin’in en ufak birimi Satoshi’dir.

Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun adını taşıyan Satoshi, BTC’nin bölünemeyen en küçük birimidir. Bu arada Satoshi, bir Bitcoin’in 100 milyonda birini temsil ediyor. Pek bilinen bir nokta değil ama, Bitcoin’in tek birimi Satoshi değildir. Millibitcoin, Microbitcoin ve Satoshi olmak üzere 3 ayrı Bitcoin birimi vardır.

Satoshi Nakamoto, Satoshilerin varlığını bir birim olarak belirlemiştir. Satoshi, tek bir Bitcoin’i fiyatına bakılmaksızın 100 milyon birime bölünebileceğine karar vererek, bir değişim aracı olarak daha pratik olacağını düşünmüş.

Ancak 2010 senesinde sonra büyüyen Bitcoin topluluğu, tokenin daha küçük birimleri için potansiyel isimleri de tartışmaya başlamıştı. Başlangıçta bir Bitcoin’in yüzde birinin isminin Satoshi olması önerildi ancak birkaç aylık tartışmalardan sonra bir Bitcoin’in 100 milyonda biri Satoshi olarak isimlendirildi.

Bitcoin piyasa değeri 2 milyar $’ın altında olduğu zamanlarda, bir para birimi olarak Satoshi, nispeten az ilgi gördü. O zamanlar Bitcoin’in fiyatı hala düşükken, sahiplerinden çok azı Bitcoin’i bu kadar ufak birimlere bölmek ile ilgileniyordu.

Satoshi’nin Artan Önemi

Bitcoin popülaritesi arttıkça ve etkisini genişlettikçe, Satoshi’nin de önemi orantılı bir şekilde artış gösterdi.

Satoshi, Bitcoin için daha yaygın bir değer haline gelerek, mikro ödemeleri geniş bir insan kitlesine yaklaştırabilir. Örneğin bir fincan kahve almak için 10 tl ödemek isterseniz bunu 0.00000002 BTC olarak ya da 2.500 Satoshi karşılığında yapabilirsiniz. Yani ufak miktarların ve çoklu ondalıkların bulunduğu BTC’de izlenebilirlik durumu düşüş gösterirken, Satoshi için böyle bir problem yok.

Bu arada, Vimba’nın kurucusu Sam Blackmore, bu konu hakkında şunları söylemişti:

Bitcoin topluluğuna öğretilecek en temel şeylerden biri bence Satoshi olmalıdır. İnsanlar, genel harcamalarını yapacağı para birimi hakkında bilgi sahibi olmalı.

Bu arada Blackmore’a katılan birçok insan, Satoshi’nin kendi simgesine sahip olması gerektiğini düşünüyor. Bunun için “@” simgesine benzeyen bir görseli öneren topluluk, bu durumda Satoshi’nin kullanım alanının da artacağını düşünüyor.

Bitcoin logosunun tasarımı ilk kez 2010’da BitcoinTalk forumunda tartışılmıştı. Tıpkı Bitcoin logosuna olan ilgi gibi, Satoshi logosuna olan ilgi de yüzlerce kişiyi kendisine çekti. İnsanların yaptığı tasarımlar çeşitlilik gösterse de, hemen hemen herkes @ işaretinin basitleştirilmiş halini kullandı.

Satoshi’ye genel kullanıcı penceresinden bakacak olursak, ister uygun bir sembol eklensin ister kripto kullanımını kolaylaştırıcı durumlar yaratsın, bu para birimlerinin hala benimsenmesine zaman var. Ancak Satoshi sembolü ile beraber artan popülaritenin, Lightning Network ve Liquid gibi hızlı ödeme kanallarının yardımıyla, günlük ödeme sistemi olmasına büyük bir katkı sağlayacağı kesin.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version