Çevresel faktörlerden ne denli etkilendiği bilinen lider kripto para birimi Bitcoin’in 2020’deki fiyat değişimleri oldukça dikkat çekti. Politik olayların, salgınların, çeşitli hükümet düzenlemelerinin ve kripto para borsalarındaki hacklenmelerin etkisiyle geçen 1 ayda Bitcoin’in fiyatı da bir hayli etkilendi.
Bitcoin’in fiyatını etkileyen ve dalgalanmalara sebep olan etkenlere hep beraber bir bakalım.
ABD-İran Arasındaki Gerilim
2020’nin başlamasıyla patlak veren İran-ABD arasındaki gerilim, Bitcoin’e de vurmuştu. 3 Ocak 2020’de ABD hükümetinin İran Generali Qassem Soleimani’yi füze atarak öldürmesiyle Bitcoin %5’lik bir artış gösterdi.
Tarih 8 Ocak 2020’yi gösteriyorken İran, ABD’ye misilleme için iki ABD üssüne balistik füzelerle saldırdı. Akabinde Bitcoin’in fiyatı yine yükseldi.
İki ülke arasındaki gerginlik soğumaya yüz tutmuşken Bitcoin’in daha dingin bir fiyat çizgisinde olduğunu görebiliriz.
ABD-Çin Arasındaki Ticaret Savaşları
Tıpkı ABD-İran geriliminde olduğu gibi, ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara yönelik tarifelerini arttıracağı haberi de Bitcoin’in fiyatını etkiledi. Ticaret savaşları tüm hızıyla devam ederken 19 Mayıs- 19 Ağustos 2019 tarihleri arasında Bitcoin %284’lük bir artış gösterdi.
Politikacıların Konuşmaları
ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Temmuz 2019’daki konuşmasında Bitcoin veya herhangi bir kripto para birimine sıcak bakmadığından bahsetmişti. Anından medyanın da durumu ele almasıyla Bitcoin’in fiyatı ve hacmi yine oynamıştı.
Corona Virüsü Salgını
Corona virüsünün duyulmasıyla beraber Bitcoin fiyatındaki dalgalanmalar başladı. Dünya çapında yayılım gösterdiği anlaşılınca Bitcoin rallisi de başlamış oldu.
Peki Neden?
Yakın zamanda Bitcoin (BTC) fiyatını büyük çapta etkileyen olaylardan bahsettik. Peki bu olaylar, yatırımcıları nasıl etkiliyor?
Panik Satışları
Salgın, savaş gibi durumlar kamuoyunda ve tabii ki kripto para piyasasında panik dalgasına sebebiyet verebilir. Yatırımcı, olayın dijital varlıkların fiyatını etkileyeceği endişesiyle henüz doğrulanmasını beklemeden varlıklarını satabilir. Bu, birçok yatırımcının kaybını en aza indirgemek için izlediği bir yoldur.
Yatırımcıların Takibi ve Düşünceleri
Çoğu yatırımcı, kripto para piyasasının nereye gittiğini, nasıl bir yol izlediğini ve neler olabileceğini öngörmek için en son olaylara güncel kalmak ister. Buna en iyi örnek 2017 yılının Nisan ayında Japonya’nın Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak tanıması gösterilebilir. Bu haberin yayılması ve destek görmesiyle Bitcoin’in fiyatı Ağustos ayına kadar 1.000 dolardan 4.000 dolara çıktı.
Çin’in ICO’ları yasakladığı haberi 3 Eylül 2017’de yayınlandığında ise Bitcoin’in değeri 4.400 dolardan 3.900 dolara düştü.
Bu da bize yatırımcıların ekonomik ve politik olayları medya üzerinden takip ederek karar verdiğini göstermektedir.
Güvenli Liman Arzusu
Dünyada süregelen ekonomik belirsizlik karşısında, Bitcoin’in güvenli liman olarak görüldüğü bilinen bir gerçek. Örneğin ABD-Çin ticaret savaşları sırasında Yuan ve geleneksel borsalar düşerken, Bitcoin’in fiyatı yükselmekteydi. Aynı durum, ABD ve İran arasındaki gerginlikte de yaşandı.
Son olarak bakıldığında kripto para birimlerinin fiyatları arz-talep ilişkisine dayanıyor olabilir. Lakin ekonomik ve politik olayların da bir şekilde etkilediği aşikârdır. Etkileme şekilleri geleneksel para piyasalarına benzerlik gösterse de birtakım farklılıklar söz konusudur.