Muhabbit

Bitcoin’in Volatilitesi Oldukça, Dinozor Dayanacak!

Alman bankası Deutsche Bank’e göre Bitcoin’in volatilitesi, geleneksel fiziksel paraların varlığını tedirgin edemeyecek kadar dengesiz.

Bitcoin muhabbit

Alman bankası Deutsche Bank’e göre Bitcoin’in volatilitesi, geleneksel fiziksel paraların varlığını tedirgin edemeyecek kadar dengesiz.

Dinozor dayanacak… Şimdilik…

Yayınladıkları rapora göre, kripto paraların volatilitesi bu derece oynak olduğu sürece, geleneksel fiziksel para yani nakit para karşısında bir şansları olmayacak.

Deutsche Bank 2019 yılını pek de iyi geçirmedi. 2022 yılına dek 74.000 çalışanını işten çıkarma ve küçülmeye gitme planı vardı. İlk aşaması için geçtiğimiz temmuz ayında 18.000 çalışanını işten çıkarttı.

Bankanın 2010’dan beri 2020 Şubat ayının başına dek hisse değerlerindeki sabit düşüşün ardından piyasa değeri sadece 19 milyar dolar.

Nakit Dayanacak!

Alman çok uluslu yatırım bankasının son raporunda, hükümetler dahil olmak üzere toplumun nakit para, kredi kartı veya banka kartı kullanmayı bırakmaya yönelik girişimler içerisinde olduğunu aktardı. Kara ekonominin en çok kullandığı maddi kaynak olarak nakit para gösterilmesi de toplumu bu duruma iten sebeplerden biri.

Yine de raporda “nakit paranın sonu” senaryosunun yaşanmayacağı umudu görülmektedir. Bunun nedeni olarak da insanların belirsizlik zamanlarında nakit paraya güvenme eğiliminde oldukları gösterilmiştir.

“Yüzyıllar boyunca kağıt ve madeni paralara karşı köklü bir güven oluştu. O köklü güven bir anda kaybolmayacaktır. Nakit paraya güvenme eğilimine örnek verecek olursak, ABD ve Çin arasındaki ticari savaştan ötürü büyük yatırımcılar ellerinde para tutmaya başladılar. Ayrıca anketimizde de insanların nakit para kullanmayı, harcamalarını takip edebilmek açısından daha rahat olduğu için sevdikleri de ortaya çıktı.”

Deutsche Bank sözcüsü

Bitcoin’in Volatilitesi

Rapor, lider kripto para birimi Bitcoin’in volatilitesine değinmeyi de unutmuyor. Yüksek volatilitesi sebebiyle “güvenli liman” olamayacağı görüşünü savunan raporda Ray Dalio da dahil birçok ABD’li lider yatırımcının da bu görüşe destek verdiği gözleniyor.

Deutsche Bank’ten alınan Bitcoin Volatilite grafiği

Raporda CME’nin Bitcoin Opsiyonları ve Bakkt’ın tanıtımı dahil birçok olayın Bitcoin’in durumunu iyileştirdiği de eklenmişti.

Ayrıca raporda blockchain teknolojisinin son derece güvenli olduğunu ve geleceğe taşınacağına da değinilmişti.

“Mevcut küresel sistemde para göndermek için çeşitli aracılara ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto para birimleri merkeziyetsiz bir sisteme dayandıkları için aktarım aracısız olarak gerçekleşir.”

Deutsche Bank Raporu

Son Yazılar

Exit mobile version