Muhabbit

BitMEX Kanamaya Devam Ediyor! Yüzde 30’dan Fazla Düştü

BitMEX için tehlike çanları çalıyor.

bitmex

BitMEX, kripto para ve türev işlem denilince akla gelen ilk isimlerden. Bugüne kadar yaşanan düşüşlerde ve yükselişlerde “BitMEX yüzünden” lafını çok kez duymuş olabilirsiniz.

Aslında bu durum BitMEX’in sahip olduğu günlük hacim ve cüzdanlarında tuttuğu Bitcoin miktarı ile alakalı. Günlük olarak büyük bir hacime sahip olan borsanın bakıma girmesi bile düşüş ve yükselişlere sebep olabiliyordu, ya da düşüş ve yükselişler bakım ile ilişkilendiriliyordu. Bu kısım tamamen yoruma açık. Fakat ortada olan bir gerçek var ki o da BitMEX’in kan kaybettiği.

Büyük düşüşün yaşandığı 13 Mart gecesinde bildiğiniz üzere BitMEX işlemleri yaklaşık 20 dakika boyunca durdurmuştu, ya da durdurmak zorunda kalmıştı. Bu olay üzerinden günlerce dönen spekülasyonlar ve iddialar sonrasında BitMEX açıklama yapmak zorunda kalmış ve düşüşün gerçekleştiği sıralarda büyük bir DDoS saldırısına maruz kaldığını belirtmişti.

13 Mart İtibariyle Cüzdanlarda Sert Düşüş

2017’den beri yaşadığı yükseliş ile birlikte yüklü bir Bitcoin (BTC) deposu olan BitMEX cüzdanları, 13 Mart itibariyle hiç yaşamadığı çıkışları yaşamakta. Zirve doluluk oranını 13 Mart tarihinde yaşayan BitMEX cüzdanları neredeyse 280 bin Bitcoin’i elinde tutmaktaydı.

 

7,500 $ üzerinden hesaplandığında ise BitMEX cüzdanlarındaki Bitcoin’lerin toplam değeri 2,100,000,000 $ etmekte.

Yaklaşık 1 ay içerisinde üzdanlardaki Bitcoin miktarı neredeyse yüzde 32 düşerek 190 bin seviyelerine düşmüş durumda. Borsa halen elinde ciddi miktarda Bitcoin tutsada bu durum, BitMEX için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor olabilir.

Yeni Oyuncular İle Türev Piyasasında Alternatifler Arttı

Türev işlem piyasasında geçmişte çok fazla seçenek olmamasına rağmen, son dönemde birçok önde gelen borsanın vadeli işlem platformlarını aktive etmesi ile birlikte BitMEX’in sektördeki rakipleri çoğalmış durumda.

BitMEX’te Bitcoin Tutmak Zorunlu

BitMEX’e sadece Bitcoin yatırma işlemi gerçekleştirilebiliyor. İşlemler de sadece Bitcoin ile açılabilmekte. Bu sebeple yatırımcılar elinde düzenli olarak Bitcoin tutmak zorunda. Bu sebeple yaşanan volatil hareketlere zorunlu olarak maruz kalmak durumundalar.

Alternatif borsalarda ise vadeli işlemler “dolar” ile açılabiliyor. Bu sebeple işlem açmadığınız takdirde hareketlerden etkilenmek durumunda kalmıyorsunuz. Kısacası nakit para ile işlem yapabiliyorsunuz. 13 Mart tarihinde yaşanan düşüş de kullanıcıları bu noktada işlemlerini dolar ile açmaya itmiş olabilir.

Huobi’nin vadeli işlem platformunu genişletmesi ve Perpetual Swap işlemlerini aktive etmesi, FTX borsasının vadeli işlem oyununa dahil olması, Binance’in vadeli işlem platformu Binance Futures’ı aktive etmesi, hep BitMEX’in pazar payına sadırı anlamına geliyor.

Borsanın cüzdanlarındaki düşüşün yanında, borsanın işlem hacminde de bir daralma söz konusu. Hatta belki de bu sebeple geçtiğmiz gün yeni bir Ethereum kontratı duyuran BitMEX bu hamlesi ile kaybettiği müşterilerinin bir kısmını geri kazanmayı amaçlıyor olabilir.

BitMEX’in geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Son Yazılar

Exit mobile version