2000’lerin başında BitTorrent, eşler arası bir ağ üzerinden dosya paylaşımını kolaylaştırdığında, birçok müzik ve film meraklısının ilgisini çekmişti.
Kullanıcılar BitTorrent sayesinde tek bir sunucuya bağlanmak yerine, birbirleriyle dosya ve veri alışverişi yapmalarına olanak sağlayan ortak bir bilgisayar ağına dahil oldular.
Ancak o zamanda bu yana uygulama, bu hizmetinden para kazanmak adına atılımlar yaptı. Bu amaçla BitTorrent, 2019 yılında Tron blockchaininin yaratıcılarından olan Tron Vakfı tarafından satın alndı. BitTorrent’in yeni sahibi, protokolü genişletmeye ve ağa katılan kişi sayısın artırmak adına BitTorrent’in yerel tokeni BTT’yi tanıttı.
BTT ile BitTorrent ekibi, kullanıcıları Torrent sistemlerini kullanmaya teşvik etmeyi ve zaman içinde dosyaların kullanılabilirliğinin azalması gibi problemleri çözmeyi umuyor.
Bu nedenle BTT, dosya talep edenler ve indirme hızını artırmak isteyen kullanıcılar tarafınsan satın alınırken, dosya sağlayıcıları, dosyalarını sistemde paylaştıkları için elde ettiği geliri BTT üzerinden alıyor.
BitTorrent Nedir?
Bildiğiniz gibi BitTorrent, ciddi bir kullanıcı topluluğuna sahip olan bir dosya paylaşım protokolü olarak öne çıkıyor. 2019 yılında Tron Vakfı tarafından satın alınan platform, ilerleyen zamanlarda kendi yerel tokenına kavuştu.
BTT tokenı ise protokolün yapısal sorunlarına bir çözüm olarak kullanılmak isteniyor. BTT tokenı ile platform, birlikte çalıştıkları ortaklara ve kullanıcılara teşvikler sunmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra BTT, BitTorrent Speed uygulamasına da güç sağlıyor. Kullanıcıların elinde tuttukları BTT’ler, daha hızlı indirme hızlarına erişmesi için kullanılabiliyor.
Bununla birlikte BTT yatırımcıları, BitTorrent yazılımına ek olarak entegre kripto para cüzdanını da kullanabilecek. Proje sahipleri, BTT cüzdanlarını yaygınlaştırarak BitTorrent platformu ile ilgili olmayan yeni kullanım koşullarına da ev sahipliği yapmayı amaçlıyor.
Nasıl BitTorrent Token (BTT) Kazanabilirsiniz?
İlk olarak cihazınıza BitTorrent, µTorrent Classic veya µTorrent Web’i indirmelisiniz. Uygulamayı kurduktan sonra uygulama ayarlarında kripto para cüzdanınızı oluşturup platforma bağlamalısınız. Bu adımdan sonra geleneksel bir şekilde torrent uygulamalarını kullanın.
Torrent dosyalarınızın indirilmesi tamamlandığında, farklı kullanıcılara indirme işlemini sağlamak için torrent dosyasını çalıştırmaya devam edin. Bu sayede dijital cüzdanınıza BTT yatacaktır.
BitTorrent’i Kim Geliştirdi?
BitTorrent, ilk olarak 2001 yılında Brad Cohen ve David Harrison tarafından piyasaya sürüldü. Justin Sun tarafından yönetilen Tron Vakfı ise, 2018 yılında BitTorrent Vakfı’nı satın aldı.
Bunun ardından BTT tokeni, 2019 yılında bir ICO ile halka tanıtıldı. Satışta, toplam arzın %6’sı satıldı ve bu rakam tamı tamına 7.2 milyon $’a eşdeğerdi.
BitTorrent Nasıl Çalışıyor?
BitTorrent özünde, dosya paylaşım isteklerini hesaplamak ve ağına erişen tarafları birbiri ile iletişime sokan bir yazılımdır.
Bir dosyayı ağa sunan sağlayıcılar, dosyaları birkaç parça halinde ağa yükler. Talep eden kullanıcılar ise söz konusu dosyayı indirmek isterlerse, aynı dosyanın parçalarını birden çok sağlayıcıdan edinebilir.
BitTorrent’in BTT ile desteklenmesi, onu daha profesyonel bir ağ haline getirmeyi, sağlayıcıları teşvik etmeyi ve ayrıca, sunucu ve ağ yeterliliğini artırmak adına büyük dosyaların paylaşım verimliliğini artırmayı planlıyor.
BitTorrent’in dosya işlemleri kendi yazılımı ile çalışıyor. Bununla beraber ağ, tüm BTT işlemlerinin kaydını tutmak için Tron Blockchain‘den yararlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde BTFS güncellemesini yayıma alan BitTorrent ekibi, kullanıcılarından büyük bir talep gördü. Bu güncellemenin yayıma alınması ile BTT’nin piyasa değeri 13 milyar $’a kadar yükseldi.
Görünüşe göre BTT yatırımcıları, BitTorrent ekibinin yaptığı işleri takdir ediyor ve altcoin sezonundan sonuna kadar yararlanmak istiyor.
Daha fazla Nedir?, Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.