Muhabbit

Blockchain Tabanlı Platform İle Çay Takibi!

Çin’in Yunnan eyaletinde çay ürünlerini tedarik zincirini izlemek amacıyla bir Blockchain tabanlı platform kuruldu.

Çin’in Yunnan eyaletinde çay ürünlerini tedarik zincirini izlemek amacıyla bir Blockchain tabanlı platform kuruldu.

Çin’in Yunnan eyaletinde geçtiğimiz günlerde yapılan bir konferansta yeni bir ürün tanıtıldı. Yerel haber merkezi Chinanews’ün haberine göre, yüksek kalite çayı ile tanınan Pu’er bölgesindeki çay ürünlerini izlemek amacıyla Blockchain tabanlı bir platform kuruldu.

2019 yılından beri Blockchain tabanlı uygulamalar geliştirmeye çalışan Pu’er bölgesi sakinleri sayesinde 2020 Mart’ında “Blockchain İle Kalite İzlenebilirlik Platformu” başlatıldı. Şimdiye kadar 25 şirketten 25 ürünün piyasaya sürülmesini kolaylaştıran platform Pu’er bölgesinin işi ne denli ciddiye aldığının adeta bir kanıtı niteliğinde.

Geliştirmeye çalıştıkları uygulamalardan birisi olan çay tedarik izleme platformunda ise işleyiş basit. Akıllı telefonlara indirilen bir uygulama ile çayın üzerindeki Blockchain QR kodu adı verdikleri barkod okutuluyor.

Gelen ekranda ürünün üretildiği bölge, üretim süreci, kalite testi gibi ürüne has bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra depolama şartlarını ve depolanma süresini, ürün satışlarını ve finansal desteğini öğrenebiliyorsunuz.

Yani Blockchain tabanlı uygulama sayesinde ürün hakkında istediğiniz istemediğiniz tüm bilgileri edinebiliyorsunuz. Bununla birlikte ürünün orijinal olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Uygulama üzerinden satın alım yapabiliyor, şikayet ve öneride bulunabiliyorsunuz.

Platform ürün kalite denetimini, tedarik zincirini ve finansal bilgileri tüketici ile buluşturuyor. Bu sayede üretici ve tüketici arasındaki uçurum yıkılıyor ve tüketicinin üreticiye güveni tazeleniyor.

Son yıllarda oldukça revaçta olmaya başlayan Blockchain teknolojisi, geçtiğimiz yıl Hindistan’ın kahve endüstrisine de girmişti. 2019 yılının Mart’ında Blockchain Kahve Pazarı adında bir proje ile 30.000’den fazla üyeye ulaşan bir pazar kurulmuştu. Kahve Pazarı’nın başarısını gören ülkenin çaydan sorumlu kurulu, ilgili şirketleri Blockchain tabanlı bir çözüm için teklif vermeye davet etmişti. Bu davetin amacı; tüketicilerin aldıkları çayın kökenini ve kalitesini Blockchain tabanlı çözüm ile öğrenmesiydi. Yani amaç bir nevi sahteciliği önlemekti.

Son Yazılar

Exit mobile version