Muhabbit

Blockchain’in Yeni Adresi; Hayvan Genomiği

5 Şubat 2020 tarihli resmî basın bülteninde, uluslararası gıda güvenliği organizasyonlarından biri olan Neogen Corporation ile blockchain çözüm sağlayıcısı Ripe Technology’nin birlikte hayvan genomiksi ve gıda tedariği üzerine çalışacakları açıklandı.

5 Şubat 2020 tarihli resmî basın bülteninde, uluslararası gıda güvenliği organizasyonlarından biri olan Neogen Corporation ile blockchain çözüm sağlayıcısı Ripe Technology‘nin birlikte hayvan genomiği ve gıda tedariği üzerine çalışacakları açıklandı.

Milyonlarca bilgisayarda bilgi bloklarını birbirine zincirleme yeteneğiyle blockchain, sistemin manipüle edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu da gıda tedariği ve güvenliği alanında kullanım alanı bulmasına vesile olmuştur.

Gıda tedariğinde şeffaflığın korunması çok önemli bir olaydır. Gartner tarafından yapılan araştırmalarda, blockchain bu yıl gıda tedarik alanında etkili bir rol oynayamayacak gibi görünmektedir. Ancak blockchain hâlâ çok yeni ve gelişmekte olan bir teknoloji olduğundan, büyük şirketler tarafından tercih edilen bir teknoloji sistemidir.

Hayvan Genomiği ve Blockchain Entegresi

Genomiks, bir organizmanın tüm DNA dizisinin belirlenmesi ve hizalanması çalışmalarını içeren genetik biliminin alt dalıdır.

Neogen Corporation ve Ripe Technology ortaklığı, hayvancılık endüstrisinden tedarik zincirine ve dağıtımına kadar tüm üretim aşamaların takibinin yapılması için gerçekleşti.

Neogen’in CEO’su John Adent, hayvan genomiksine blockchain teknolojisini entegre etmelerinin arkasındaki nedenin kafessiz, gezen tavuklardan yumurta elde etmek ve ürünlerin kökenlerinin izlenebilirliği sağlamak olduğunu söyledi. Ayrıca blockchain teknolojisinin, ürün iadelerini en aza indirerek tedarik zincirindeki düzeltmeleri azaltacağını savundu. Blockchain’in potansiyelinin, Neogen ve müşterilerine son derece faydalı olacağını düşündüğünün altını çizdi.

“Ayrıca, Blockchain’in Neogen Laboratuvarlarında yapılan testlerin sonuçları da dahil olmak üzere kritik bilgilerin güvenli bir şekilde saklayabilmesi, gıda güvenliği ve hayvan genomiksinde işe yarayacağının başka bir kanıtıdır.”



Adent’a göre, Blockchain teknolojisini kullanarak;
– Bir ineğin genomik dizisi verimli bir şekilde çıkartılabilir
– Ne tür bir ürünle beslendiği bulunabilir
– Tıbbi geçmişi, ahır koşulları ve kalitesini bulunabilir
– En önemlisi sunacağı sütün miktar ve kalitesi bilinebilir.

İşte tam bu artıların üstüne basarak blockchain’in endüstrideki durumu nasıl tersine çevireceğini açıkladı Adent.

Blockchain alanında birçok şirket olmasına rağmen neden Ripe Technology’nin seçildiği sorusuna da mature.io’nun gıda üreticileri, çiftçiler ve tedarikçiler de dahil olmak üzere birçok endüstri elemanı ile çalıştığını söyledi. Bu yüzden Ripe seçiminin de bariz olduğunu ekledi.

Ripe Technology kurucusu Raja Ramachandran, pilot blockchain projesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. “Neogen ile ortaklık kurmaktan gurur duyuyoruz.” diyen Ramachandran, her iki şirketin uzmanlığını ve teknolojilerini birleştirerek, gelişmiş veri odaklı ve kullanıcı merkezli ürünler oluşturabileceklerini umduğunu söyledi.

Blockchain ile genomik entegresi, bilim dünyası açısından da multidisipliner çalışmaların ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Projenin başarılı olması hâlinde, blockchain’in temel bilimler açısından daha fazla kullanım alanı bulabileceği aşikârdır.

Son Yazılar

Exit mobile version