Muhabbit

Blocko’dan Blockchain Tabanlı Kredi Sistemi!

Suudi Arabistan’lı İslam Kalkınma Bankası, müşterilerine geleneksel yöntemlerden farklı bir şekilde kredi desteği sunacak.

Suudi Arabistan menşeli, İslam Kalkınma Bankası’nın Ar-Ge departmanı, blockchain tabanlı akıllı bir kredi yönetim sistemi geliştirmeyi hedefliyor.

Bu hedefi gerçekleştirmek adına bankanın, İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI), Samsung destekli blockchain sağlayıcısı Blocko ile ortaklık kurdu.

Ortaklık, Blocko’nun nisan ayında başlattığı, Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya’da E24p bölgesel konsorsiyumunun bir parçası olarak görülüyor.

Teknik ve Ekonomik Zorluklar

İslami finans endüstrisinin değeri 2022 yılına dek, 2 trilyon$’dan 3.78 trilyon$’a çıkacağı tahmin ediliyor. IRTI genel müdürü Dr. Sami Al Suwailem ise endüstrinin gelişmesini engelleyen çeşitli teknik ve ekonomik zorluklar olduğunun altını çizdi.

Geleneksel finansal kuruluşların aksine, islami usulde yönetilen bankalar kredilere faiz uygulamıyor. Ya da kredisini geciktirenlere herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Yaptırımlar yerine, kredisini geciktiren müşteriler bir hayır kurumuna bağışlanması üzerine, bankaya belirli bir miktar bağış yapıyor.

Bu durumla birlikte, müşteriler kredilerini geri ödeme aciliyeti hissetmediğinden dolayı bu yaklaşım sorunlu bir yaklaşım olarak görünüyor. Bu durumdan ötürü islami bankalar hayır kurumlarına etkin bir şekilde bağış yapıyor.

Bu handikapları ortadan kaldırması için geliştirilen akıllı kredi yönetim sisteminin, zamanında yapılan geri ödemeler için teşvik sistemi oluşturması bekleniyor.

Şeffaf ve Güvenli Kredi

Blockchain ile çalışan kredi sistemi, hem islami bankalara hem de diğer finansal kurumlara ilgili tarafların gizliliğinden ödün vermeden kredi değerlendirmelerini daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu kaydedildi. E24P CEO’su Phil Zamani ise, sistemin islami bankalar için önemli bir etkiye sahip olacağını ve eşsiz çözümler bulacağını düşünüyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA), blockchain teknolojisinden yardım alarak ülke içindeki bankalara likidite sağlamıştı. Belli ki Suudi Arabistan’da blockchain teknolojisi her geçen gün daha da benimsenmeye başlanmış.

Son Yazılar

Exit mobile version