Muhabbit

Blockstack’ın Yeni Consensus Mekanizması Bitcoin Kullanıyor

Dün akşam gelen açıklamaya göre, Blockstack yeni bir Bitcoin kazanma yöntemi ortaya koydu.

Blockstack’ın yeni mekanizması Bitcoin kullanıyor. Evet doğru duydunuz. Yeni consensus mekanizması Blockstack Hodler’larına Bitcoin kazanmak için yeni bir yol sunuyor.

Dün akşam gelen açıklamaya göre, Blockstack yeni bir Bitcoin kazanma yöntemi ortaya koydu.Stack Blockchain 2.0 Versiyonu’nun devreye girmesiyle beraber, ağda madencilerin yeni bir blok oluşturabilmesi için Bitcoin kullanması gerekecek. Bu Bitcoin’ler ise doğrulayıcılar(nodes) arasında paylaşılacak.

Bitcoin’i dünyanın en güvenli blockchain ağı olarak kabul ediyoruz. Ve hep öyle kalacağı kanısındayız. Bu sebeple böyle bir karar aldık.

CEO Muneeb Ali’nin açıklamalarına göre Stacks Blockchain’i, kullanıcı verilerinin kullanıcıda olmasını sağlar. Aynı zamanda ise uygulamaların merkezi bir veri depolama sistemi olmadan çalışmalarına olanak verir.

Spam oluşturmak ve ağa saldırı düzenlemek her kripto parada olduğu gibi Stack Ağı’nda da maliyet gerektirir. Fakat Blockstack, madencilerin ağa katılması için Bitcoin almasını ve ağda tutmasını yeni consensus mekanizmasıyla zorunlu hale getiriyor. Bu sayede saldırı maliyetlerini en üst seviyeye çekmek isteyen topluluk, ağı daha güvenli hale getirmek için farklı bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.

Consensus Nasıl İşleyecek

Proof of Transfer(diğer adıyla PoX) consensus protokolünde, iki farklı katılımcı mevcut: madenciler ve Stackerlar

Blok ödüllerini daha kararlı bir kripto para biriminden sağlamak, yeni bir kripto para biriminden ödül sağlamaktan daha teşvik edici olabilir.

Ağda madenciler blokları oluşturdukça, Bitcoin’leri karşılığında Blockstack(STX) tokenleri alacaklar. Ödüller blok başına 500 STX olacak. Blockchainin bir kopyasını tutan Stackerlar ise bu işlem karşılığında Bitcoin alacaklar. Kısacası elinde Blockstack Token bulundurup Staking’e katılan yatırımcılar ödüllerini Bitcoin olarak alacaklar.

Blockstack, bu yeni yaklaşımıyla Proof of Stake’e(PoS) yeni bir yaklaşım kazandırmış durumda. Fakat Ali’nin açıklamasına göre Stacker olmak pek de ucuz olmayacak. Yaklaşık $10,000 değerinde STX katılım için gerekli olacak. Tabii bu miktar Stacker olmak için gerekli. Ödül kazanmak için Stacker olmak zorunlu değil. Yatırımcılar başka bir Stacker’ı delege edebilir. Ve onun kazanacağı ödüllerden belirli bir fee(komisyon) karşılığında payını alabilecek. Bu çözüm şu anda Tezos(XTZ), Cosmos(ATOM) ve Algorand(ALGO) gibi kripto paralarda başarılı bir şekilde uygulanmakta.

Yeni consensus, yatırımcılar tarafından fazlaca beğenilmiş gibi duruyor. Açıklamanın ardından gelen sert yükseliş bu önermeyi doğrular nitelikte. Açıklama öncesinde $0.10 seviyelerinden işlem göre Blockstack, açıklamayla beraber $0.18 seviyelerine ulaştı. Neredeyse 80% artan kripto para çokça Stacker’a sahip olacak gibi görünüyor. Eğer bu consensus başarıya ulaşırsa diğer kripto paralar için de örnek teşkil edebilir. Önümüzdeki dönemde bu mekanizmanın etkilerini hep birlikte göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version