Muhabbit

Medyanın Tarihsel Süreci ve Yeni Bir Kavram: Blokzincir Gazeteciliği 

Blokzincir gazeteciliği; blokzincir teknolojisinde gelişen, oluşan haberleri en hızlı yolla kamuoyuna duyurmayı sağlar.

Blockchain-Gazeteciligi-

Blockchain-Gazeteciligi-

Medyanın tarihsel sürecinde son yüz yılda çok hızlı gelişmeler yaşandı. Sadece medya alanında çalışanlar için değil, bu gelişen teknolojiyle birçok meslek dalı ortaya çıkarken, bazı meslek dallarının ise tarih olacağı konuşuluyor. 

Bugünün teknolojisi ile yeni çıkan bir kavrama değineceğiz. Blokzincir Gazeteciliği! Fakat öncesinde bu mesleğin tarihsel sürecinden, biraz bahsetmek daha sağlıklı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Blokzincir nedir?

İletişimde İlkçağ’dan bugüne neler değişti?

İletişimde İlkçağ’dan bugüne aslında binlerce şey değişti. İnsanlığın var olmasından bu yana çeşitli araçlarla iletişim kuruldu. İletişimin jest ve mimiklerle başladığını ve çeşitli sesler çıkarak ise dilin oluştuğunu hepimiz biliyoruz.

Bugün bile sadece 200 kişinin konuştuğu diller mevcut. Nüfus arttıkça insanlar artık haber alma yollarını aramaya başladı. Her dönemin haber yolu veya aracı, dönemine göre en uç teknoloji olarak tanımlandı. 

Yazılı basınla haber alma ihtiyacımızı karşıladık. İlk çıkan gazetelerden bu yana artık gazete türleri de değişim yaşadı. Tabii; fotoğraf makineleri ve video kayıt cihazlarının çıkması teknolojide büyük gelişme sağladı.

Gazeteler; ekonomi, spor, bulvar, magazin gazeteleri gibi kategorilere ayrıldı. Ayrılan bu kategoriler artık televizyon yoluyla da hayatımıza girdi.

İnsanlar artık hem yazılı hem işitsel hem görsel olarak haber alma ihtiyacını karşılamış oldu.

İnternetle beraber, yeni oluşan gelişmeler

İnternetin icat edilmesinin hemen ardından; insanlığın yaşam tarzı, sosyo-kültürel olaylar ve bugün değindiğimiz meslekler büyük değişim yaşadı. Çizgi roman çocuklarının yerini televizyon, televizyonun yerini ise internet aldı. 

Medyada, şüphesiz ki en büyük iki değişim yaşandı. Birincisi anlık haber alma ihtiyacını karşılamak. (Artık bir habere ulaşmak için sabahı beklemek zorunda kalmadık.)

İnternet gazeteciliği

İkinci büyük değişim ise, hem cep telefonu hem de internetin her eve girmesiyle beraber ‘Yurttaş Gazeteciliği’ kavramı ortaya çıktı. Artık haber almak ve vermek için yüzde yüz bir kuruma bağlı olmak ortadan kalktı.

İnsanlar; önemli olayları, kendilerine ait cep telefonuyla, çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşmış oldu. Öyle ki eş zamanlı olarak yapılan haberlerde gazetecilere olan güven bir hayli sarsıldı. Çünkü insanlar haberleri teyid etme şansı elde etti.

Blokzincir Gazeteciliği Nedir?

Yazının başlarında gazeteciliğin birçok alana ayrıldığını belirtmiştik. Blokzincir gazeteciliği; blokzincir teknolojisinde gelişen, oluşan haberleri en hızlı yolla kamuoyuna duyurmayı sağlar. Tamamen teknoloji odaklı bir gazetecilik türüdür. Ekonomi veya teknoloji gazeteciliğine benzer fakat devamlı yenilik isteyen bir meslektir.

Bugün, belki de en çok konuşulan konulardan biri birçok meslek grubunun metaverse’e nasıl entegre olacağıdır.

Şimdilik blokzincir gazeteciliğinde bu teknolojiye yapılan yatırımlar, iş birlikleri daha çok konuşuluyor. Yakın gelecekte sadece metaverse gazeteciliği üzerine bir alan çıkması ise kaçınılmaz görünüyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version