Muhabbit

Brezilya Blockchain’e Rakip PIX Sistemiyle Geliyor!

Brezilya Merkez Bankası (BCB), kasım ayında PIX adını verdiği yeni bir “anında” ödeme sistemi başlatacağını duyurdu.

Brezilya merkez bankası, blockchain tabanlı ödeme sistemlerine alternatif olarak bir anında ödeme sistemini piyasaya süreceklerini açıkladı.

Brezilya Merkez Bankası (BCB), kasım ayında PIX adını verdiği yeni bir “anında” ödeme sistemi başlatacağını duyurdu.

Geçtiğimiz hafta yerel kripto para haber merkezi Livecoins ve Reuters üzerinde yayınlanan haberlere ve BCB açıklamasına göre sistemin, 2020 yılı 10 Kasım’da başlatılması planlanıyor. Brazilian Instant Payment Scheme olarak adlandırılan ve PIX olarak kısaltılan sistem, 7/24 durmaksızın para transferlerinin ve ödeme işlemlerinin yapılabilmesini sağlıyor.

Sistemin işlemlerin telefon numarası, e-posta, vergi mükellefi kimlik nosu ile veya bir QR kodu kullanılarak hızlıca yapılmasını sağlıyor. PIX sistemi gayet kullanışlı ve hızlı olmasıyla beğeni kazanıyor. BCB, 500.000’den fazla aktif kullanıcı hesabı olan Finans kurum ve kuruluşlara PIX sistemini zorunlu kıldı. Yani Finans kuruluşlarının çareyi blockchain tabanlı teknolojilerde aramasına gerek yok algısı veriliyor.

Brezilya Merkez Bankası

Blockchain’e Alternatif Yol

PIX sisteminin ortaya çıkışının ise Blockchain tabanlı ödeme seçeneklerinin yaygınlaşmasına bir tepki olarak doğduğu düşünülüyor. Tabii bu düşünce asılsız değil. BCB genel müdürü Roberto Campos bu düşünceyi doğrularcasına;

“PIX insanların hem ucuz hem hızlı hem de şeffaf ve güvenli bir ödeme aracı ihtiyacından doğdu. Bitcoin, kripto para birimleri veya diğer varlık türlerine ve sistemlerine bakacak olursak, hepsinin ihtiyaçtan dolayı doğduğunu görebiliriz.”

Campos’un direkt olarak kripto para birimleri ve teknolojileriyle karşılaştırmasına bakarsak, kripto para sistemlerinin merkeziyetsiz ve kısmen kontrolsüz doğasını birebir uygulayamayacakları için böyle bir alternatif sistem tasarladıkları düşünülebilir.

Daha önce Merkez bankalarının kripto para dünyası için çeşitli planları olduğunu sizlere aktarmıştık. İsveç, İngiltere, İsviçre gibi ülkeler kripto para/dijital para teknolojisine ayak uydurmak için kendi dijital paralarını çıkarma telaşesindeyken Brezilya, kripto para dünyasına ve blockchain tabanlı ödeme sistemlerine bir alternatif olarak PIX sistemini tasarlıyor.

Uzun lafın kısası dünyanın neresinde olursanız olun, kripto para dünyası bir şekilde benimseniyor. Bir şekilde hayatımıza giriyor. Bu girişe ayak uydurmak için çeşitli yollar izleniyor. Bu yol dijital para çıkarma da olsa blockchain tabanlı ödeme sistemlerine alternatif de olsa, bir şekilde kripto para teknolojisi dünyaya yayılıyor. Ülkemizde de Konya şehrinin dijital para projesi gibi ilerleyen zamanlarda benimsenmenin ipuçlarını göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version