Muhabbit

BSC’de Potansiyel Şüpheli Projeler!

Peckshield, şüpheli projelerin neler yapabilecekleri konusunda kullanıcıları uyardı.

bsc rug pull

binance smart chain rug

Blok zinciri ekosisteminin güvenlik, gizlilik ve kullanılabilirlik geliştirmelerini yapan şirket PeckShield’in araştırmalarına göre, Binance Smart Chain (BSC) ağında potansiyel olarak şüpheli görülen 50 proje tespit edildi.

Binance Smart Chain’deki Rug Pull Potansiyelleri

Her alanda olduğu gibi kripto para piyasasında da kötü niyetli aktörler sık sık devreye giriyor. Fakat burada önemli bir fark var. Blok zinciri yeni bir teknoloji olduğu için dolandırıcılıklar alanın benimsenmesini daha çok zorlaştırıyor. DeFi’ın heyecan verici yönleri olmakla beraber, saldırılara ve çöp tokenlere de açık olduğu bir gerçek.

‘Rug Pull’ ya da kısaca ‘rug’, blok zinciri jargonuna göre ”halı çekme” yani proje sahibinin aniden projeden vazgeçmesi ve yatırımcı fonlarıyla ortadan kaybolması anlamına gelir.

Sektörde kullanılan birçok kelimenin anlamını öğrenmek isterseniz: Blochchain Sözlüğü yazımıza göz atabilirsiniz.

Piyasayı takip edenler bilirler, ‘rug’ olayları geçtiğimiz 2021 yılında çok sık görüldü. Özellikle Binance Smart Chain ağındaki DeFi alanı ilk baştan beri birçok dolandırıcının uğrak merkezi haline gelmişti.

Blok zinciri geliştirme ve güvenlik şirketi Peckshield, son araştırmalarında BSC’deki potansiyel tehlikelere dikkat çekti. Araştırmaya göre ağda 50’den fazla şüpheli token var. Peckshield şüpheli projelerin neler yapabilecekleri konusunda kullanıcıları uyardı. Şirket; sınırsız token basımı, kullanıcıların tokenlarını satmasını engelleme, sınır koyma ve istediği hesabı kara listeye alabilme gibi yetkileri olan şüpheli projelerin listesini yayımladı.

Peckshield’in yayımladığı listede olan tokenler, isimsiz ekipler tarafından yönetiliyor ve şüpheli olan tüm projeler ciddiyet açısından “orta” olarak değerlendiriliyor.

2021’de Rug Pull Oranı Artış Gösterdi

Ayrıca blok zincirleri ile işletmeler ve hükümetler arasında güven ve uyum sağlama çalışmaları yapan şirket Chainalysis‘in bir raporuna göre, 2021 yılındaki ‘rug’ olayları tüm dolandırıcılık gelirlerinin %37’sini oluşturuyordu. Oysa ki bu oran 2020 yılında sadece %1’di. Bu verilere göre 2021 yılının maalesef rug konusunda ATH (tüm zamanların en yüksek seviyesi) yaptığını söyleyebiliriz.

Fakat bu yıl (2022) için her şey daha farklı olabilir. Sektör büyüdükçe ve geliştikçe, istismarı engelleyen yeni önlemler de beraberinde geliyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version