Muhabbit

BTC’de Geçtiğimiz Hafta Neler Oldu? (31. Hafta, 2021)

Bu hafta güçlü bir şekilde yükselen Bitcoin piyasası, $35.326 seviyelerinden $42.388 ile haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Bitcoin

bitcoin

Bu yazımızda 42 bin doların üstüne çıkan Bitcoin piyasası için blok zincirindeki satışları ve birikim davranışlarını analiz ediyoruz.

Bu hafta güçlü bir şekilde yükselen Bitcoin piyasası, $35.326 seviyelerinden $42.388 ile haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu yükseliş, bazı olumlu yükselişlerden ve yaklaşık $29.000 seviyelerinin birden fazla test edilmesinden sonra gerçekleşti.

Bu analiz yazımızda, piyasanın uzun bir süre sonra bu güçlü ilk yeşil muma nasıl tepki verdiğini ve blok zincirindeki satışları ve birikim davranışlarına olan etkisini analiz edeceğiz.

Piyasa Beklentisi

Piyasa inançsızlığı ile uzun süredir devam eden piyasa hakkındaki birçok olumsuz haber ve negatif duygulardan sonra Bitcoin bu hafta sert bir yükselişle piyasalardaki yerini aldı. Herkes tarafından merak edilen konu ise bu yükselişin yeni bir boğa trendi mi yoksa uzun dönemli düşüş trendinde olan Bitcoin piyasasının bir parçası olduğu mu soruları oldu.

Analizimize başlarken zincirindeki gerçekleşen kâr ve zararı ele alacağız. Mayıs 2021 ve Temmuz 2021 arası dönemdeki (pembe çizgi) gerçekleşen uzun süreli yüksek miktardaki zarar döneminden sonra, bu hafta zincirde $2 milyarın üstünde bir kâr olduğunu görüntülüyoruz.

Bu hafta gerçekleşmiş PnL

aSOPR metriği, 1 saatten daha az olan coinleri göz ardı ederek toplam piyasada gerçekleşen kâr ve zararın bir istatistiğini verir. Bu bilgiyle beraber, zincirdeki satışlara göz attığımızda Mayıs ayındaki satışlardan bu yana bir zarar görüyoruz. Mayıs ayından bu zamana kadar Bitcoin fiyatı her yükseldiğinde, yatırımcıların coinlerini sattığını ve 1.0 aSPOR değerinin bir direnç görevi gördüğünü söyleyebiliriz.

31. haftada aSOPR, yatırımcılar kâr elde ettiği için önemli bir ölçüde yükseldi. aSOPR için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ise şu şekildedir:

aSOPR 1 noktasına gelir ve 1 seviyesinden tekrardan daha da yükselirse, bu piyasadaki yatırımcıların kâr elde etmeyi bıraktığını yani hodl etmenin devam ettiğini gösterir.

aSOPR 1 noktasının altına düşer ve 1 seviyesinin altında kalmaya devam ederse, bu piyasadaki yatırımcıların zarar ettiğini gösterir.

aSOPR grafiği

Zincirde bir miktar kârlı coin satışı olduğunu görüyoruz. Bunu da hangi coin sahiplerinin davranışına göre şekillendiğini değerlendirebiliriz. Bunu değerlendirirsek, piyasanın 4 farklı döngüsü olduğunu görebiliriz.

  1. 2020’nin sonundan 2021 ilk çeyreğine kadar uzun süredir elde tutulan coinlerin artarak satılması. (yeşil)
  2. Şubat 2021 ve Mart 2021 dönemleri arasında yavaşlayan dağılım. (pembe)
  3. Mayıs ve Haziran aylarında piyasada eşi benzeri görülmemiş satışlarla fiyatın %50 düşerek yaklaşık $29.000 seviyelerinden tepki görmesi. (mavi)
  4. Piyasanın bu hafta yaklaşık $42.000 seviyelerine yükselmesi. (turuncu)

İdeal bir yükseliş senaryosu için tutulan coinlerin satılmaya başlanması ancak fiyatların yükselmeye devam etmesi gereklidir.

Yukarıdakinin aksine, tutulan coinlerin artan bir şekilde satılmaya başlanması piyasanın yeniden düşüş eğilimine gireceğinin sinyali olabilir.

Bitcoin madenciliğini incelediğimizde de borsalara net depozit hacmi Temmuz ayı ortasından son gününe kadar günde 100 BTC’nin altına düştü. Ancak bu hafta 3 kat bir yükselişle bu sayı 300 BTC seviyelerine geldi.

BTC madenciliği ve borsalara depozit

Borsa Arzının Düşmesi

Borsadaki net pozisyon değişikliği metriği, tüm borsalara giren (yeşil) ve çıkan (kırmızı) coinlerin aylık oranını göstermektedir. Bu hafta, Kasım 2020’ye benzer şekilde borsalardan son derece yüksek miktarda coin çıkışı gördük. Bu hafta çıkışlardaki oran ayda 100 bin BTC’yi aşmış bulunmakta.

Borsalardaki net depozit

Ancak, halen borsalarda tutulan toplam BTC açısından, BTC sahipleri dolaşımdaki arzın %13.2’si ile 2021 yılının en düşük seviyelerini yaşıyor. Bu da Mayıs 2021 ayındaki satışlar sırasında borsalara giriş hacminin neredeyse tamamının geri çıkış yapmasını temsil ediyor.

Borsalardaki BTC dengesi

Bu haftaki önemli başka bir olay ise, Coinbase ve Binance’de tutulan BTC arasındaki etkileşim oldu. Coinbase’den önemli çıkışlar görülürken, Binance’de ise önemli girişler oldu.

Temmuz ortasında Coinbase’e yaklaşık 30 bin BTC depozit edilirken bu hafta ise 31 bin BTC çıkışı gerçekleşti. Binance trendinde ise bu hafta yaklaşık 37.5 bin BTC çıkışı durmuş ve trend dersine dönmeye başlamış gibi gözüküyor.

Aşağıdaki grafikte ise Mayıs 2021 satışlarından sonra piyasanın makro birikime döndüğünü görebiliriz. Bu da hodl ve birikimin en olası baskın eğilimi olduğunu bizlere gösteriyor.

Son olarak, zincirde düşük işlem sayısı olmaya devam ediyor. Mevcut olarak şu anda günde 200 bin işlem gerçekleştirilirken, bu sayı Şubat 2021’e göre %38 daha az. Zincirdeki işlemlerin genelde olumlu fiyat hareketini takip ettiğini düşünürsek de şu anki seviyeler 2018-2019 yılı verilerine eş değer.

Zincirdeki işlem sayısı

Bunlara ek olarak, işlem hacimleri bu hafta günlük $4,7 milyar olan en düşük seviyelerinden %94’lük bir artışla günlük $9,1 milyar seviyelerine yükseldi.

Zincirdeki işlem hacimleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version