Muhabbit

Çalınan Ethereum’ların Yüzde Kaçı Tornado Cash ile Aklandı?

OFAC yaptırımlarından sonra Tornado Cash’i kullanan kötü aktörlere dair daha fazla bilgi ortaya çıktı. İşte detaylar.

Ethereum ve BNB Chain hızla büyümeye devam ederken, bu büyümeye paralel olarak “para aklama” operasyonlarında öne çıkan platform Tornado Cash oldu. Yasa dışı fonların büyük bir kısmı, Tornado Cash’in mixer’ından (karıştırıcı) geçerek izlerini kaybettirdi.

Bir blok zinciri güvenlik platformu olan SlowMist yayımladığı yarıyıl raporunda, Ethereum ağında çalınan fonların yüzde 74,6’sının (300 bin 160 ETH) Tornado Cash üzerinden aklandığını bildirdi.

2022 yarıyıl raporunda şu ifadelere yer veriliyor:

Güvenlikle ilgili yaşanan bu olayların çoğunluğu Tornado Cash ile ilgili. Ayrıca bu olayların finansmanı için kripto para borsalarından, trade platformlarından ve bireysel cüzdan adreslerinden kripto paraların çekildiği de görülüyor.

İlginizi çekebilir: ABD Hazine Bakanlığından Tornado Cash’e Yaptırım!

Lazarus Bağlantısı

Kuzey Kore destekli hacker grubu Lazarus’un da Tornado Cash ile ilgisi olduğu iddiaları; kripto para transferlerini gizleyen ve yasal takipçilerin iz sürmesini zorlaştıran kripto para karıştırıcılarını, dünya çapında regülasyon yapan kurumların ana hedefi haline getirdi.

ABD Hazine Bakanlığı ve FBI; Ronin köprüsü de dahil olmak üzere kripto para endüstrisindeki birçok büyük saldırının arkasında Lazarus grubunun olduğunu açıklamıştı. Bu saldırılar sonrasında kullanılan en önemli platform ise Tornado Cash oldu ve bu sebeple platform baskı altında.

2019 yılındaki kuruluşundan bu yana Tordano Cash üzerinde, 7 milyar dolardan fazla kara paranın aklandığı tahmin ediliyor. The Office of Foreign Asset Control (OFAC), bu ayın (Ağustos 2022) başlarında platform ile ilgili yaptırım kararları aldı ve ABD üzerinde platformun kullanımı yasaklandı.

Bu kararların ardından Circle ve Coinbase tarafından yönetilen Kraken’de, Tornado Cash bağlantılı hesaplar engellendi. Tornado Cash üzerinde kurulan baskı, diğer kurumlara da yansıdı ve tüm ekosistem Tornado Cash ile ilgili yaptırım kararları almaya zorlandı. Ekosistemin bu baskıya nasıl cevap vereceği ise gelecekte daha net anlaşılacak.

İlginizi çekebilir: Tornado Cash, Kurumsal Şirketlerin Kripto Para Dünyasına Girişi İçin Kurban Mı Edildi?

Yasaklara İtiraz da Var

Kar amacı gütmeyen bir kripto para düşünce kuruluşu olan Coin Centre; Tornado Cash engellemelerini mahkemeye götürmek isteyen gruplardan biri. Coin Centre’a göre platformun ülke genelinde yasaklanmasının, haklı gösterilebilecek bir tarafı bulunmuyor ve bu karar ile OFAC, yaptırım sınırlarını aşmış durumda.

Kraken CEO’su Jesse Powell’a göre ise; Tornado Cash’e ait halka açık kodların Github üzerinden silinmiş olması gereksiz. CEO’ya göre gizlilik arayan ve yasalara saygılı kullanıcıların hakları bu şekilde çiğnenmiş oluyor.

İlginizi çekebilir: Tutuklanan Tornado Cash Yetkilisi Eşiyle Dahi Görüştürülmüyor!

Daha fazla Tornado Cash haberi için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version