Muhabbit

CCRI: Avalanche Diğer Blok Zincirlerine Göre Daha Az Enerji Tüketiyor!

Geçtiğimiz günlerde (02.02.2022) kripto paralar ve blok zincirleri hakkında araştırmalar yapan CCRI tarafından bir rapor yayımlandı.

CCRI raporu

Avalanche az enerji tüketiyor

Crypto Carbon Ratings Institue (Kripto Karbon Oranları Enstitüsü) isimli CCRI, kripto para ekosisteminde proof-of-stake ve proof-of-work konseptleri ile çalışan blok zincirleri hakkında bir değerlendirme raporu yayımladı.

Yayımlanan raporda proof-of-stake konseptini kullanan 6 büyük proje ile bunların proof-of-work muadillerine yer verildi. Raporun sonuçları ise ilgi çekici. Avalanche; Ethereum’a göre 35 bin kat daha az enerji tüketiyor. Bitcoin’e göre ise bu oran; 200 bin kat.

İlginizi çekebilir: Proof-of-Work Nedir?

İlginizi çekebilir: Proof-of-Stake Nedir?

Detaylı Bir Rapor Yayımlandı

Bir araştırma şirketi olan CCRI, kripto paraların çevresel etkilerini inceliyor. 2 Şubat 2022 tarihinde yayımladıkları rapora göre Avalanche, Bitcoin’in tükettiği enerjinin %0,0005’ini tüketiyor. Aynı rapora göre Avalanche’ın tükettiği enerji, Ethereum tüketiminin %0,0028’i.

Energy Efficiency and Carbon Footprint of Proof-of-Stake Blockchain Protocols Report” başlıklı raporda, proof-of-stake konseptini kullanan 6 büyük blok zincirinin enerji tüketimleri incelendi. Bu 6 proje ise sırasıyla şöyle: Avalanche (AVAX), Algorand (ALGO), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Tezos (XTZ) ve Solana (SOL). Aynı raporda 2 adet de proof-of-work konseptli blok zinciri yer alıyor ve bunlar da Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH).

Rapor verilerine göre Bitcoin’in tükettiği enerji, 8,5 milyon ABD vatandaşının 1 yılda tükettiği enerji miktarı ile aynı. Ethereum ise 1,6 milyon ABD vatandaşının tükettiği kadar enerji tüketiyor. Proof-of-stake ile çalışan Avalanche’ın enerji tüketimi ise bunların yanında çok ufak kalıyor. 46 ABD vatandaşının 1 yılda tükettiği enerji, Avalanche blok zincirinin tükettiği enerji miktarı ile aynı. Kısa bir not olarak şunu da belirtelim: 1 ABD vatandaşının yılda tükettiği ortalama enerji miktarı 10.600 kWs.

Rapordaki tüm blok zincirlerinin enerji tüketim miktarları ise şu şekilde:

Avalanche Önde Gidiyor

Her blok zincirinde kilitlenen varlıklar da (TVL) göz önüne alındığında, enerji tüketimlerindeki verimlilik farkları daha da belirgin oluyor. Toplam kilitlenen varlıkları ile Avalanche, kWs başına 18.454 dolarlık bir verimlilik sağlarken bu oran Solana’da 4.395 dolar. Tezos 943 dolarlık bir verimlilik sağlarken Algorand için bu rakam 161 dolar. Cardano onu 120 dolar ile takip ediyor ve Pokadot ise 19,18 dolar ile son sırada.

Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer konu hakkında şu ifadelerde bulunuyor:

Bugün artık, Web3 geliştiricilerinin mühendisliğe ve iş modellerine ne kadar büyük bir etkisi olduğunun farkındayız. CCRI tarafından paylaşılan bu rapor; Avalanche üzerinde geliştirilecek bir projenin finansal ve iklimsel avantajlarını açıkça ortaya koymuştur.

Bugün biliniyor ki birçok büyük yatırımcı, kripto paralara veya blok zincirlerine yatırımlar yaparken, iklimsel değerlendirmeleri oldukça önemsiyor. Konu hakkında CCRI CEO’su Ulrich Gallersdörfer ise şu ifadelerde bulunuyor:

Proof-of-work konsepti ile çalışan blok zincirleri, yüksek enerji tüketimleri ile yıllar içerisinde insanlarda negatif bir izlenim bıraktı. Bu sebeplerden dolayı, çevresel ve iklimsel konular blok zincirleri için ayırt edici bir özellik haline dönüştü. Yayımladığımız rapora göre proof-of-stake protokolleri Bitcoin ve Ethereum gibi blok zincirlerine göre çok daha az zararlı.

CCRI Hakkında

Bir araştırma firması olan CCRI’ın ana amacı; kripto para birimlerine ve blok zinciri teknolojilerine yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar için karbon tahminleri sağlamak. CCRI, Bitcoin ve Bitcoin’in olası çevreye etkileri konusunda yıllardır araştırmalar yapan bir kurum. Bu konuda ise dünyanın önde gelen dergilerinde birçok makaleleri yayımlanmış durumda. Ayrıca yaptıkları bazı çalışmalar CNN ve New York Times gibi medya kuruluşlarında da yer aldı.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version