Çek Merkez Bankası (ČNB) Başkanı Aleš Michl, bankanın rezervlerini çeşitlendirme stratejisi kapsamında Bitcoin satın almayı değerlendirdiklerini açıkladı. Ancak Michl, şu an için kripto para alımı yönünde net bir plan olmadığını belirtti.
Michl, CNN Prima News’e verdiği röportajda, bitcoin’i olası bir çeşitlendirme aracı olarak düşündüğünü ifade etti. “Evet, Bitcoin’i değerlendiriyorum ama yönetim kurulunda yedi kişiyiz,” diyen Michl, bu konunun tartışılmaya devam edileceğini vurguladı. Ayrıca, Bitcoin’in diğer varlıklara karşı çeşitlendirme için ilginç bir seçenek olduğunu belirtti.
“Biraz Bitcoin almayı düşündüm ama hiçbir zaman büyük bir yatırım yapma niyetim olmadı,” diye ekleyen Michl, Bitcoin’e karşı temkinli yaklaşımını dile getirdi.
Bitcoin’e Yönelik Küresel İlgi Artıyor
Çek Cumhuriyeti, Bitcoin yatırımı yapmayı düşünen tek ülke değil. Eylül 2021’de El Salvador, resmi olarak bir Bitcoin hazinesi programı başlatan ilk ülke oldu. Takip eden yıllarda, ABD dahil birçok ülkede politikacılar Bitcoin’i stratejik bir yatırım olarak değerlendiren planlarını açıkladı.
Michl, ČNB’nin çeşitlendirme stratejilerini keşfetmeye devam ettiğini ve bankanın altın rezervlerini artırmaya da odaklandığını söyledi. Banka, 2028 yılına kadar altın rezervlerini toplam varlıkların %5’i seviyesine çıkarmayı hedefliyor.
Uzun Vadeli Bitcoin Yatırımlarına Vergi Muafiyeti Geldi
Bu gelişmelerin hemen ardından, Çek hükümeti uzun vadeli Bitcoin yatırımları için sermaye kazancı vergisi muafiyeti onayladı. Geçtiğimiz ay, üç yıldan uzun süre elde tutulan Bitcoin yatırımlarını sermaye kazancı vergisinden muaf tutan yasa, 6 Aralık’ta parlamentoda oy birliğiyle meclisten geçti ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girdi.
Czech haber sitesi Parlamentní Listy’e göre, yeni yasa kripto para işlemlerini kişisel vergi yükümlülüklerinden muaf tutmak için net kriterler belirliyor. “Bireyler, yıllık toplam kripto para gelirleri 100.000 CZK (4.000 $) altında kaldığı sürece bu muafiyetten yararlanabilir,” diyen medya kuruluşu, ayrıca üç yıldan uzun süre elde tutulan dijital varlıkların satışının da vergi muafiyeti kapsamında olduğunu belirtti.
Vergi muafiyeti için dijital varlıkların, serbest meslek faaliyetinin sona erdirilmesinden itibaren en az üç yıl boyunca ticari varlıkların bir parçası olmaması gerekiyor. Ayrıca yeni çerçevenin bazı durumlarda geriye dönük olarak da uygulanabileceği belirtiliyor. 2025 öncesinde alınan dijital varlıklar, belirtilen koşullar altında satıldığında vergi muafiyetinden yararlanabilecek.