Muhabbit

Celestia, Mamaki Testnet’i Duyurdu!

Modüler blok zincirleri geliştirilmesi konusunda öne çıkan proje Celestia, yeni testnet’inin duyurusunu yaptı. Detayları inceleyelim.

celestia mamaki

Celestia, 25 Mayıs 2022 tarihinde blog ve Twitter sayfalarından yeni testnet duyurusunu yaptı. Yeni testnet; “Mamaki” olarak adlandırıldı.

Bu haber ile birlikte Celestia mainnet’ine bir adım daha yaklaşılmış olunuyor. Celestia mainnet; modüler bir blok zinciri ağı olarak herkesin konsensüs oluşturmadan kendi blok zincirini açabilmesine yardımcı olacak. Mamaki testnet’i; bir önceki yapı olan devnet’in güncellenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Güncellemelerde birçok bug düzeltmesi ve geliştirme gerçekleşti.

Şunu bilmekte fayda var: Mamaki testnet; Celestia mainnet’inden önceki son testnet değil. Son testnet’in planlaması daha sonrası için yapıldı.

İlginizi çekebilir: Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır?

Celestia’nın Data Availability (Veri Kullanılabilirlik) API’si

Mamaki ile birlikte yeni bir Data Availability API’si geliyor. Basit ve verimli bu API ile blok zincirlerinin geliştirilmesi kolaylaşacak. API’nin ana fonksiyonu; geliştiricilerin namespace (ad alanı) ile veri gönderimi ve Celestia’dan namespace ile veri elde edebilmelerini sağlamak.

Mamaki testnet ile API’nin alfa versiyonu çıkarılıyor. Teknoloji geliştirmeleri devam ettikçe API’nin de güncellemeleri yapılacak. Celestia ekibi; geliştiricilerden testnet özellikleri ve API ile ilgili geri bildirimler talep ediyor. Bu yöntemle geliştirmeler daha verimli şekilde yapılacak.

Eklenen Özellikler

Şimdi hep birlikte Mamaki testnet’te hangi yeni özellikler var, onlara bakalım:

Geliştiriciler için Mamaki

Testnet’e eklenen yeni özellikler ile birlikte geliştiriciler; daha güncel bir ortamda çalışacaklar. Geliştiricilerin yeni testnet ile birlikte nelerle karşılaşacaklarına bir göz gezdirelim:

Celestia zinciri ile paralel olarak geliştirilen diğer projeler de Mamaki’ye yeni özellikler kazandırıyor. Bu yeni özelliklerle geliştiriciler daha geniş kullanım alanlarına erişecekler. Bu özellikler ise sırasıyla şöyle:

Ekip, geri bildirimlerin Discord ve GitHub sayfaları üzerinden yapılmasını talep ediyor.

Topluluk Üyeleri için Mamaki

Topluluk üyeleri de Mamaki testnet’ine aşağıdaki yollar ile katılabilirler:

Mamaki testnet; Celestia mainnet’inden önceki son testnet değildir.

Celestia Nedir?

“Mödüller ile geliştirin, özgür olun” mottosu ile kendisini tanıtan proje; geleceğin dünyasının egemen topluluklardan oluşacağını ve toplulukların daha kolay organize olabilmesi için sosyal koordinasyonu artırıcı blok zincirlere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Bu amaçla Celestia, herkes tarafından modüler blok zincirlerinin geliştirilebilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version