Muhabbit

CER’e Göre Türkiye’nin Güvenli Kripto Para Borsaları

Kripto para borsalarının siber güvenlik seviyelerini araştıran platform CER, Türkiye ile alakalı verilerini sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştı.

2017 yılında kurulan platform 270’den fazla kripto para borsasını çeşitli parametreler doğrultusunda inceleyerek listeliyor. CER şu anda CoinGecko ve Chainlink gibi kripto para dünyasının önde gelen şirketleriyle çalışıyor.

CER platformu

Platformun kripto para borsalarını siber güvenlik seviyelerine göre sıralandırmasında kullanılan üç ana parametre mevcut. Bunlardan ilki penetrasyon ya da sızma adıyla bilinen penetration testi, Bilgi Teknolojileri (BT) sistemlerinin güvenliğini analiz etmek için kritik bir araç olarak kullanılmaktadır. Sızma testinde, sistem altyapısının dışında siber saldırganlarla aynı teknikleri kullanan üçüncü taraf güvenlik uzmanları tarafından kontrollü bir ortamda saldırı simülasyonları gerçekleştirilir. Bu simülasyonlardan elde edilen verilerle, sistem bileşenlerinin güvenlik açıkları belirlenerek bu açıkları ortadan kaldırmanın yolları bulunmakta ve güvenlik özelliklerinde gereken geliştirmeler gerçekleştirilmektedir.

Proof of funds yani fonların kanıtı, bir kripto para borsasının bir işlemi gerçekleştirebilecek finansal kabiliyete sahip olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Sertifikalandırılması gereken bir diğer önemli kriter olan fonların kanıtına sahip olmayan borsalar, özellikle para çekme işlemleri borsadaki mevcut fonları aştığında, kullanıcılara büyük zararlar verebilir.

Son parametre ise “etik/dostane” siber korsanları topluluğunun gücünden yararlanarak güvenlik açıklarını bulmayı amaçlayan bir etkinlik olan Live Bug Bounty programıdır. Çeşitli becerilere ve geçmişe sahip binlerce kişiden oluşan bir siber korsan havuzu, sağlam sonuçlar üretmektedir. Sürekli tekrarlanan testler sayesinde kripto borsaları, yüksek frekanslı işlevsel hatalar sebebiyle sistemlerine önemli hasar gelmeden önce hataları ortadan kaldırarak altyapılarının kalitesini artırabilir.

CER sıralama parametreleri

Cer’e göre Türkiye’nin siber güvenlik puanı en yüksek kripto para borsaları

Türkiye merkezli kripto para borsalarını sıralayan CER, sıralamasını sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştı. Türkiye’nin siber güvenlik açısından en güvenli kripto para borsaları şu şekilde sıralandı:

CER platformunun sıralamasında siber güvenlik puanıyla öne çıkan ve Türkiye’nin zirvesine oturan Narkasa, dünya çapında ise 50. sırada yer alıyor. Siber güvenlik puanı 10 üzerinden 5,70 olan ve Türk rakiplerinin önüne geçen Narkasa, başka bir parametrenin sertifikasını daha alması hâlinde dünya çapındaki rakiplerini de geride bırakarak 30’lu sıralara çıkabilir.

Türkiye’de ikinci sırada yer alan Paribu dünya çapında 73. sıradayken, BtcTurk 74. sırada yer alıyor. İki kripto para borsasının da sadece fonların kanıtı (proof of funds) parametresinin sertifikasını aldığı gözlendi.

Henüz çok yeni bir platform olmasına rağmen zirveye yerleşen kripto para alım satım platformu Narkasa hakkında detaylı bilgiye Narkasa.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Bu içerik sponsorludur.

Son Yazılar

Exit mobile version