Çin Merkez Bankası ya da bilinen diğer adıyla Halk Bankası, Blockchain tabanlı ticaretin yapılabileceği finans platformu için 4,7 milyon dolar fon topladığını açıkladı.
Corona virüsü sebebiyle dijital yuan çıkarımının bir süre sekteye uğrayacağından bahsetmiştik. Görünen o ki Corona virüsü salgınına rağmen Çin Merkez Bankası Blockchain tabanlı finans platformu için fon toplamayı ağırdan almamış.
2018 yılı Eylül ayında ortaya atılan Blockchain tabanlı finans platformu fikri şu zamana dek tam tamına 4,7 milyon dolarlık fon toplamış bulunmakta. Çin Merkez Bankası’nın fikri olan finans platformu, işletmeler ile devlet daireleri arasındaki bilgi paylaşımını daha güvenli hâle getirmek ve hızlandırıp kolaylaştırmak amacıyla tasarlandı.
Çin haber merkezi Xinhua, platformun finansmanı işlemek için geçen 10 günlük bir süreyi yaklaşık 20 dakikaya indirdiğini iddia ediyor. Bununla birlikte platformun maliyeti de yaklaşık %6 oranında azalttığı da Xinhua’nın iddiaları arasında.
Platforma şu zamana dek 38 banka ve 1900 firma kaydolmuş ve yaklaşık olarak 12,4 milyar dolarlık işlem gerçekleştirilmiş. Platform, bizzat Çin Merkez Bankası’nın kendi Dijital Para Araştırma Laboratuvarı ile birlikte Çin Bilim Akademisi, Çin’in önde gelen üniversiteleri ve büyük ölçekli yerel bankalar tarafından yönetiliyor.
Blockchain = BlockChina
Blockchain tabanlı teknolojiler özellikle Çin çapında gayet ilgi görmekte. Daha önce Corona virüsü salgınında blockchain tabanlı bir projeden medet umulduğundan bahsetmiştik. Çin kriz anlarında bile akılcı projelere öncelik vererek kriz yönetimi açısından örnek bir ülke olma yolunda ilerliyor. Daha önce kripto para konusunda katı kuralları olmasına rağmen her zaman Blockchain teknolojilerini destekler nitelikte çalışmalar içerisinde olmuştur.
Son desteklediği çalışmalardan biri ise Pekin’de karşımıza çıkıyor. Ücretli park alanları için blockchain tabanlı bir faturalama sistemi 2 Mart’ta yürürlüğe girdi. Özellikle kağıt kullanımı konusunda bilinçli davranmaya çalışan Çin hükümeti, kağıtsız faturalandırma ile bu konudaki ciddiyetini gösteriyor. Bununla birlikte Pekin Vergilendirme Yetkilileri blockchain tabanlı yeniliklerin ileride daha fazla kullanılacağının müjdesini verdi.
Blockchain tabanlı teknolojilerin yaygınlaşmasıyla hayatın her alanında kolaylık sağlanacağı aşikârdır. Çin de bunun farkına varan ülkelerden yalnızca biri olmaktadır. Türkiye’de de bu ve benzeri blockchain tabanlı teknolojilerin yaygınlaşmasını canıgönülden diliyoruz.