Muhabbit

Çin Dijital Parası İçin Net Bir Tarih Vermedi!

Hali hazırda bilinen bir tarih olmamasına rağmen Yi, açıklamalarında özellikle belirlenmiş bir tarih olmadığının altını çiziyor.

dijital yuan

Çin Halk Bankası (PBoC) yöneticisi Yi Gang, “dijital yuan”ın görücüye çıkacağı tarihin henüz net olmadığını belirtti.

Proje ile ilgili bazı detaylar ise Yi tarafından Financial Times ve China Finance ile yaptığı röportajın PBoC’nin websitesinde yayınlanması ile ortaya çıkmış durumda.

Röportaj Çin’de yapılan Chinese People’s Political Consultative Konferansı’nda gerçekleştirildi.

Hali hazırda bilinen bir tarih olmamasına rağmen Yi, açıklamalarında özellikle belirlenmiş bir tarih olmadığının altını çiziyor.

Süreci Hatırlayalım

Biliğiniz üzere geçtiğimiz aylarda “dijital yuan”da önemli bir ivmelenme yaşanmış ve Çin tarafında arka arkaya önemli adımlar atılmaya başlanmıştı.

Çin Halk Bankası ve Çin Tarım Bankası’nın blockchain tabanlı dijital yuan uygulamaları ortaya çıkmış ve özel olarak belirlenmiş 4 şehir olan Shenzen, Xiong’An, Chengdu ve Suzhou sehirlerinde test edilmeye başlanmıştı.

Ek olarak Alipay, WeChat gibi teknoloji devlerinin de katıldığı üst düzey toplantıda bu şirketlerin de beta testlerinde yer alacağı açıklanmıştı. “Dijital yuan”ın 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda kullanılabileceği duyurmuş, en son ise bahsedilen 4 şehirde bulunan Starbucks ve McDonalds şubelerinde de “dijital yuan”ın beta sürecine katılan vatandaşlar tarafından kullanılacağı duyurulmuştu.

Yi tarafından yapılan açıklamada 2014 yılından beri PBoC’nin dijital yuan üzerinde çalıştığı belirtilirken, projenin büyük bir kısmının tamamlandığı belirtiliyor. Başlatılan beta testleri de bu açıklamayı kanıtlar nitelikte.

Yi’nin açıklamalarının aksine Global Times’in haberinde Çin’in ABD tarafından gelecek yeni tehditlere karşın dijital yuan sürecini hızlandırabileceğinden bahsediliyor.

“Coronavirus”ün en zirve dönemlerini yaşadığı zamanlarda arka arkaya gelen dijital yuan açıklamaları ve adımlarından sonra, son dönemde ABD ile Çin ilişkilerindeki gerginlik de ele alındığında Çin, dijital yuan sürecini daha da hızlandırıp süpriz bir çıkış yapabilir mi?

 

Son Yazılar

Exit mobile version