Muhabbit

Çin Dijital Yuan Dağıtımına Başlıyor! Airdrop!

Dünya Merkez Bankası Dijital Para Birimi yarışında Çin, liderliği kimseye bırakmayarak dijital yuan dağıtımına başlayacağını açıkladı.

Dijital Yuan Test Bölgeleri Genişletiliyor!

Kripto para dünyasının en son yarışlarından biri olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi, tüm dünyada devam ederken Çin yine önde olduğunu gösteren bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre test aşamasında olan, geçtiğimiz aylarda yemek dağıtım şirketiyle anlaşılarak pilot kullanımı yapılan dijital yuanın, Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan teknoloji merkezi Shenzhen’de dağıtımına başlanıyor.

Dağıtımın test aşaması doğrultusunda 10 milyon yuanın üzerinde yani yaklaşık 1,5 milyon dolarlık olması planlanıyor. Bu dağıtım yine yemek dağıtım şirketinde olduğu gibi Çin’in dijital yuan kullanımını benimsetme çalışmalarından biri. Ayrıca halkı tüketime yöneltmek ve resmî olarak Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (Digital Currency Electronic Payment/DCEP) olarak adlandırılan sistemi test etmeye de yarayacak.

Açıklamada dağıtımın ayrıntıları da yer alıyor. DCEP kullanılarak yapılacak olan dağıtım tamamen şans unsuruna bağlı olarak gerçekleşecek. “Lottery” adıyla 50 bin vatandaşa yapılacak olan dağıtımı Shenzhen’in Luohu Bölgesi finanse ediyor. Dağıtım sonrası bölgedeki 3 bin 389 restoran, süpermarket, benzin istasyonu veyahut metro istasyonunda dijital yuan kullanılabilecek.

Dijital yuan sahipleri ayrıca ülkenin merkez bankası görevini de üstlenen Çin Halk Bankası da dahil olmak üzere çeşitli yerel bankaların geliştirdiği cüzdanlarda dijital yuanlarını saklayabilecek. Kripto para cüzdanı uygulaması HashKey Hub’ın pazarlama müdürü Mo Li, şu anda ülkenin dört büyük ticari bankası tarafından geliştirilen dört cüzdan olduğunu ve dijital yuan sahibi olmak için bu DCEP cüzdanlarından birini indirmeleri gerektiğini iletiyor.

Çin, amaçladığı gibi dijital yuan kullanımını 2022 Kış Olimpiyatları’na yetiştirmeye çalışıyor ki şu ana dek her şey planlandığı gibi gidiyor. Test bölgelerini genişleten ve test aşamalarını ilerleten Çin’in şu an için dünyadaki CBDC yarışında önde olduğu aşikâr.

Dijital yuanın gelişimini takip etmek için; Dijital Yuan Haberleri
Daha fazla CBDC için; CBDC Haberleri


Son Yazılar

Exit mobile version