Muhabbit

Çin Merkez Bankası Başkanından CBDC ile İlgili Yeni Açıklama Geldi!

Çin, yasa dışı faaliyetleri ortadan kaldırmak istiyor.

dijital yuan muhabbit

dijital yuan muhabbit

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Yi Gang, kısa süre önce yaptığı açıklamada, ülkenin CBDC projesi ile ilgili yeni ayrıntılara yer verdi.

Hong Kong’ta düzenlenen ”Fintech Haftası” etkinliğinde konuşan Geng, pilot çalışmaları devam eden CBDC projesinin, ülkede genel olarak benimsenmesinden ve gelecek planlarından bahsetti.

Gelecekte nakit kullanım oranların düşeceğini belirten Yi Gang, Çin’in de “dijital yuan” projesi ile birlikte nakit yerine dijital ödeme sistemine geçeceğini dile getirdi. Aslında nakit ödeme konusunda dünyanın en iyi ödeme sistemlerinden birine sahip olduklarını belirten başkan, yine de dijital ödemelerin çağın gerekliliği olduğunu vurguluyor. Gang, şu an için PBoC’nin üzerinde durduğu en önemli konunun, dijital ödeme sisteminin gizliliği ve güvenliği olduğunu belirtiyor. Bu konular üzerinde yapılan çalışmalarda ilerleme kaydedildiğini belirten Gang, güvenlik açısından yeterli düzeye gelinmeden CBDC’yi ödeme aracı olarak kullanmanın doğru olmayacağını belirtti.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Güvenlik konusunda yapılan çalışmalardan da bahseden Gang, ödeme sisteminin, kullanıcılara PBoC’nin kontrol ettiği anonimliği sağlayacak iki katmandan oluşacağını belirtti. Bu kapsamda da PBoC’nin, CBDC’yi ilk olarak kurumsal kullanıcılara sunmayı hedeflediğini, buradaki amacın da bankalar arası işlemlerin daha kolay olmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

İkinci aşamada ise bu kurumsal yatırımcıların işlemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olacak bilgileri toplayabileceği ifade edildi. Ancak Gang, merkez bankasının hassas verileri toplayıp şifreleyeceğini özellikle vurguladı. Çünkü bankanın, üçüncü taraf uygulamaların şifrelenmiş olan bu bilgilere erişmesini istemediğini söyledi.

Yasa Dışı Faaliyetler Engellenecek

Gang, CBDC ile yapılan işlemlerin anonim olacağını belirtti ve önemli tutarlarda işlem yapan kullanıcıların kimlik doğrulama aşamalarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Anonimliğin dikkatle düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Gang, isimsiz işlemlere izin vermek ile yasa dışı işlemleri kontrol etmek arasında fark olması gerektiğini vurguladı.

Aslında Gang tarafından vurgulanan bu anonimlik konusu, geçtiğimiz ay aynı konu ile ilgili açıklama yapan merkez bankası yetkilisiyle aynı duyguları yansıtıyor. Yetkili o dönem yaptığı açıklamada, CBDC’nin yerel nakit para ile aynı seviyede olmayan bir anonimlik seviyesine sahip olması gerektiğini söylemişti. Ancak, anonimliğin, kötü aktörlerin kara para aklama gibi çeşitli yasa dışı faaliyetlerde bulunmalarına olanak sağlayacağını da dile getirmişti.

Şimdi ise bu benzer açıklamayı gündeme getiren Gang, aradaki dengenin korunması ve bu konunun detaylıca incelenmesi gerektiğini özellikle dile getirdi.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version