Muhabbit

Çin’in Dijital Parası McDonald’s ve Starbucks’ta Denenecek

Yerel medya tarafından yayınlanan raporlarda dünya devi McDonald’s, Starbucks ve Subway gibi restoran zincirlerinin dijital paraları deneyimleyeceği ve test edeceği belirtilmiş durumda.

mcdonalds

Bildiğiniz üzere Çin, dijital parasının beta sürümün başlattığını duyurmuştu. Beta sürüm ile birlikte Çin Merkez Bankası (PBoC) ve Çin Tarım Bankası’nın geliştirdiği uygulamalar bahsi geçen 4 şehirde denenmeye ve kullanılmaya başlamıştı.

Yerel medya tarafından yayınlanan raporda dünya devi McDonald’s, Starbucks ve Subway gibi restoran zincirlerinin dijital paraları deneyimleyeceği ve test edeceği belirtilmiş durumda.

Bahsettiğimiz zincir restoranlarda pilot uygulama olarak kullanılacak dijital para Xiong’an bölgesindeki şubelerde denenecek. Daha önceki haberimizde bahsettiğimiz üzere dijital paranın deneneceği pilot şehirlerden bir tanesi de Xiong’an’dı.

Şehir Komitesi’nin yaptığı toplantıda bahsettiğimiz kuruluşlar harici başka kuruluşlar da beta kullanım testlerine davet edilmiş durumda.

Çin’de hizmet veren ve öne gelen yemek zincirlerinde Qing-Feng Baozi’nin de testlere katılacağı yerel medya tarafından belirtilmekte. Büyük zincir işletmelerin testlere katılması ile daha hızlı ve deha iyi bir test süreci geçirilmesinin amaçlandığı yetkililer tarafından özellikle vurgulanıyor.

Alipay ve Tencent de Dahil

Beta testlerinin nasıl yürütüleceği ve hangi işletmelerin dahil edileceğinin konuşulduğu şehir komitelerine uygulamaları geliştiren Çin Sanayi Bankası, Çin Ziraat Bankası, Çin İnşaat Bankası temsilcilerinin yanı sıra Alipay ve Tencent temsilcileri da katılmakta. Bu sayede Çin’de fazlasıyla kullanılan ödeme yöntemleri olan WeChat ve Alipay de ödemelere başarılı bir şekilde entegre edilmiş olacak.

Kamuda Çalışan Kişiler Test Edecek

Rapora göre genellikle test sürecine gıda ve perakende üzerine olan işletmeler dahil edilecek. Gıda ve perakende sektörlerinde denenecek olan yeni dijital para ağırlıklı olarak kamu sektöründe çalışan kişiler tarafından test edilecek.

Çin İşi İyice Hızlandırdı

Coronavirus pandemisi sebebiyle bir süreliğine de olsa gölgede kalan dijital para çalışmalarına tekrardan hız verilmiş görünüyor. Neredeyse her gün haberini yaptığımız Çin’in dijital parası attığı son test adımları ile birlikte çok hızlı bir şekilde süreci sonlandırıp, dijital parayı genel kullanıma açacak gibi görünüyor. Zaten hali hazırda Çin’de nakit para fazla kullanımıyor. Ödemelerin neredeyse yüzde 90’ı Alipay ve WeChat gibi uygulamalar üzerinden gerçekleştirilmekte.

Bu sebeple testlerin tamamlanması ve bu uygulamaların yeni sisteme entegrasyonunun tamamlanması ile birlikte, halk da hiçbir zorluk çekmeden yeni “dijital para”yı kullanmaya başlayacak gibi görünüyor.

Son Yazılar

Exit mobile version