Uzmanlara göre Çin’in metaverse çalışmaları diğer tüm uluslararası piyasalardan farklı bir yönde ilerliyor. Ülkenin metaverse’ünde merkeziyetsiz bir düzenin yer almayacağı ifade ediliyor.
Çin’in metaverse girişimi ülkenin 20. Yüzyılın sonlarında internetin icadı ile yaşadığı tecrübelerin bir benzerine tanıklık ediyormuş gibi duruyor. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan internet teknolojisinin o dönem Çin’in demokratikleşmesine zemin hazırlayabileceği düşünülmüş, ancak bu tahminler gerçeğe yansımamıştı.
İlginizi çekebilir: Metaverse Nedir?
NewZoo’nun “Metaverse’e Giriş” isimli 2021 trend raporuna göre Çin’in merkeziyetsizciliğe karşıt tutumu ülkenin metaverse’e giriş yapmayacağı anlamına gelmiyor. Ancak merkeziyetsiz bir düzene sahip olmayan olası bir metaverse’ün diğer tüm metaverse’lerden ayrışacağına ve kullanıcılara tamamen farklı bir tecrübe sunacağına da net olarak bakılıyor.
Bu anlamda Çin’in metaverse’ünün tıpkı ülkedeki internet gibi dünyanın geri kalanından daha farklı bir görünüm ve kullanım imkanlarına sahip olması bekleniyor. Çin denizaşırı web sitelerini engelleyerek ve internet üzerinde sıkı bir kontrol mekanizması uygulayarak siyasi açıdan hassasiyet içerebilecek olası içeriklerin önüne geçiyor.
Asyalı teknolojik istihbarat ve veri şirketi China Money Network’ün kurucusu gazeteci Nina Xiang’a göre Amerikan metaverse’ü ile Çin metaverse’ü arasındaki farklar oldukça belirgin olacak.
Metaverse’ün oluşumu Amerika-Çin jeopolitik ve teknolojik rekabetinin merkezinde yer alacak. Bu da iki ülkenin metaverse ekosistemleri arasında büyük oyuncular, içerik üretimi, arayüz, uygulamalar, ürün formatları, kanunlar, düzenlemeler ve yatırım olanakları açısından büyük farklılıklar oluşacağını gösteriyor.
Çin’in Metaverse Yatırımları Hızla Artıyor
Çinli şirketler şimdiye dek metaverse’ün potansiyeline büyük ilgi gösterdi. Eylül 2021-Kasım 2021 tarihleri arasında Çinli şirketler metaverse ile alakalı girişimlere 10 milyar yuan, yani yaklaşık 21 trilyon Türk lirası değerinde yatırımda bulundular. Bu rakamın 2020’nin tamamında 2.1 milyar yuan, yani 4.5 trilyon Türk lirası civarında olduğu belirtiliyor.
Aralık 2021 tarihinde Çin’in popüler arama motoru Baidu XiRang isimli yeni bir metaverse uygulamasını dünyaya tanıttı. Uygulama her ne kadar dijital bir altyapıya sahip olsa da, Baidu Başkan Yardımcısı Ma Jie XiRang’in kripto paraları ya da NFT’leri desteklemeyeceğinin altını çizdi.
Dünyanın en büyük video oyun şirketi olarak dikkat çeken Çinli Tencent şirketi ise Ocak 2022 tarihinde VR donanım üreticisi Black Shark’ı satın almayı planladığını duyurdu. Şirketin başkanı Martin Lau ise metaverse için “gerçek bir fırsat” ifadelerini kullandı.
“Metaverse’e Giriş” raporuna göre Tencent metaverse’e dair vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için merkeziyetsiz bir altyapıya ihtiyaç duymuyor. Sebep ise açık: Tencent’in piyasadaki mevcut üstünlüğü şirkete bu lüksü sağlıyor.
Ancak tüm bu gelişmelere rağmen uzmanlar Çin’in metaverse’e dair çalışmalarının hala dünya standartlarının gerisinde kaldığını ifade ediyor. Bu durumun sebebi olarak ise yerel teknoloji devlerinin konsepte yeterli olarak yatırım gerçekleştirmemiş olması ve sektörün önde gelen Meta’nın Oculus VR başlığı gibi bazı ürünlerinin ülkede yasak olması gösteriliyor.
Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri
Daha fazla Çin Haberleri için: Çin haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.