Muhabbit

Dijital Yuan, WeChat ve Alipay İle Uyumlu Olacak

Dijital Yuan’ın ayrıntıları açıklanmaya devam ediyor.

Dijital Yuan Test Bölgeleri Genişletiliyor!

Önümüzdeki yıl tamamen dolaşımda olması beklenen dijital Yuan’ın ülke içindeki başlıca ödeme ağlarıyla uyumlu olacağı bildirildi. 

Çin Halk Bankası’nın dijital para araştırma enstitüsü başkanı Mu Changchun, Merkez Bankası destekli dijital Yuan’ın, WeChat Pay ve Alipay gibi büyük mobil ödeme cüzdanlarıyla uyumlu olacağını söyledi. South China Morning Post’ tarafından yayımlanan bir habere göre Mu, bir konferans sırasında dijital Yuan’ın WeChat Pay ve Alipay ile rekabet etmeyeceğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı:

“Dijital Yuan ile WeChat ve Alipay gibi platformlar aynı boyuta ait değiller. WeChat ve Alipay cüzdan, dijital Yuan ise cüzdandaki paradır.”

Ancak yapılan bu son açıklamalar, yerel kaynaklardan gelen ve Çin’in, iki ödeme devine alternatif olarak dijital para birimini piyasaya süreceğini öne süren önceki raporlarla pek de uyumlu görünmüyor. Çünkü daha önce yapılan açıklamalarda Çin’in önerdiği dijital para biriminin, bankaların mobil ödeme konusundaki boşluğu kapatmasına, ayrıca Alipay ve WeChat’in hakimiyetini azaltmasına yardımcı olacağı bildirilmişti.

Dijital Yuan şu anda özel bir mobil cüzdan uygulaması aracılığıyla sınırlı kullanıcılar tarafından erişilebilir durumda. Konferansta Mu, dijital Yuan için mobil cüzdanların, piyasada çok sayıda sahte dijital Yuan cüzdanı olduğunu belirtti. Ayrıca kullanıcıların sahtecilik sorunuyla karşı karşıya olduğunu da söyledi. Mu, sahte cüzdanların etkisini azaltmanın ancak Merkez Bankasından kullanıcılara kadar ilgili tüm tarafların gerekli önlemleri almaları halinde mümkün olacağını söyledi.

Başka bir açıklamada Mu, dijital Yuan’ın merkezi bir altyapı üzerinde çalıştığını ve onu Facebook’un Libra ve Bitcoin (BTC) gibi özel para birimlerinden farklılaştırdığını söyledi.

Çin Merkez Bankası, dijital para girişimi ile ilgili adımlarını hızlandırdı. Yakın zaman önce,  dijital Yuan için bir düzenleyici çerçeve ve meşruiyet sağlamak için bir yasa tasarısı da yayınladı. Hatta şu anda, Merkez Bankası CBDC için ülke çapında pilot çalışmalarına devam diyor.

Daha Fazla CBDC Haberleri İçin: CBDC Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version