Muhabbit

CipherTrace: DeFi Bu Yılı Hacker Saldırıları İle Geçirdi!

Şirket DeFi protokollerinin sahtekarlığa ve kara para aklamaya karşı savunmasız olduğunu açıkladı.

DeFi hack

DeFi hack

Blockchain araştırma firması CipherTrace 10 Kasım tarihinde yayımladığı bir rapor ile, 2020 yılının ilk yarısında merkezi olmayan finans ( DeFi ) protokollerine yapılan saldırıların, yıl içinde tüm borsalara yapılan saldırılarının % 40’ını oluşturduğunu açıkladı.

Şirket açıklamasında, Ocak ayından Haziran ayına kadar DeFi ile ilgili kripto para hırsızlığının 51,5 milyon doları bulduğunu bildirdi. Temmuz ayından bugüne kadar ise bu rakama 47.7 milyon $ daha eklendiği söyleniyor.

DeFi, merkezi olmayan borç verme protokolleri ve borsalar gibi gözetim dışı finansal ürünleri ifade eder. DeFi ürünleri 2020 yılı yaz aylarında, yatırımcılara kazançlı ikramiyeler sunmaya başladıktan sonra popüler oldular. Yatırımcılar popülerliği artan bu ürünlere ait protokollere 14 milyar dolar değerinde kripto yatırımı yaptılar.

Yapılan açıklamaya göre birden ortaya çıkan bu ürünlerin birçoğunun yeni olduğu ve oldukça deneysel ve düzenlenmemiş ürünler olduğu bildirildi. Bu durumunda onları bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız hale getirdiği açıklandı. 

CipherTrace raporunda ifadelere yer verdi:

“DeFi protokolleri tasarım gereği izinsizdir, bu da genellikle herhangi bir açık düzenleyici uyumluluğa sahip olmadıkları ve herhangi bir ülkedeki birinin KYC bilgilerinin çok azı toplanarak veya hiç toplanmadan bunlara erişebileceği anlamına gelir.”

Şirket son olarak, DeFi kolayca para aklayıcılar için bir sığınak haline geldiği açıklamasını yaptı.

DeFi Saldırıları

2020 yılı içerisinde merkezi olmayan ödünç verme protokolü olan bZx, üç defa saldırıya uğradı. İki bilgisayar korsanı Şubat ayında 1 milyon dolar çaldığı borsadan Eylül ayında ise 8.1 milyon dolar çaldı. 

Yine bilgisayar korsanları, Nisan ayında dForce protokolünden 25 milyon dolar çaldı. Bu saldırıların sonuncusu bir DeFi protokolü olan Harvest Finance’a gerçekleştirildi. Borsa geçen ay bir hacker’a 34 milyon $ kaptırdı. Ancak hacker paranın küçük bir miktarını iade etti.

Blockchain araştırma firması CipherTrace, DeFi endüstrisi akıllı sözleşmelerini değişmez bir şekilde tutmanın bir yolunu bulması gerektiğini açıkladı. Aksi takdirde DeFi’nin güvenlik açıkları, dolandırıcılık ve kara para aklamadan kaynaklanan sonuçlardan zarar görmeye devam edeceğini söyledi.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fazla DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version