Muhabbit

Circle, Avalanche ve Ethereum Ağlarında Cross-Chain USDC Transferi Protokolünü Başlattı

USDC kullanımı artık daha kolay!

USDC’yi çıkaran şirket Circle, yeni çıkardığı ana ağ protokolü sayesinde artık kullanıcılar, Ethereum ve Avalanche ağları arasında USDC transferleri yapabilecek.

Circle şirketinin 26 Nisan 2023 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, önceden Ethereum ağında USDC tutan Avalanche kullanıcıları varlıklarını bu ağa çekmek için üçüncü taraf uygulamalar veya Circle ortaklığı bulunan şirketler aracılığıyla işlem yapmak zorundaydı. Şirket, yeni Cross-Chain (Çapraz Zincir) protokolü (CCTP) sayesinde bu aracı köprü ihtiyacının ortadan kalktığını duyurdu.

Şirket, 2022 yılındaki Converge22’de bu protokolün tanıtımını yapmıştı. Sonrasında ise 14 Nisan 2023 tarihinde bu tanıtımı YouTube kanalında tekrardan paylaşarak sistemin nasıl çalıştığını anlattı. Protokolün resmi başlama tarihi ise 26 Nisan 2023 oldu.

Circle’un CCTP prtokolü nasıl çalışıyor?

YouTube kanalında paylaşılan videoda ağlar arasında USDC’nin klasik köprüleme sistemi gibi tokenları bir sözleşmede kilitleyerek yapılmadığı anlatılıyor. Bunun yerine yeni protokol, gönderilen ağdaki tokenlar yakıyor ve yerine gönderilen ağda yeni tokenlar oluşturuyor.

Yapılan duyuruda Circle takımı, bu sayede Web3 ekosistemindeki bölünmenin önleneceğine inandıklarını belirtti. Şu ana kadar USDC’yi köprüleme yapan birkaç tane platform vardı ancak Circle takımı, artık bunun resmi bir yolu olduğunu ve kullanıcıların diğer platformları zamanla kullanmayı bırakacaklarına inandıklarını açıkladı.

Circle takımı yaptığı açıklamada ayrıca en büyük zincirler arası protokollerinin çoğunun ileriye dönük CCTP’yi kullanma sözü verdiğini açıkladı. Bu protokollerden bazılarının Celer, Hyperlane, LayerZero, LI.FI, MetaMask ve Wormhole olduğu belirtti.

Circle’ın Ürün Başkan Yardımcısı Jao Reginatto, yeni protokolün likiditenin gelişmesine yardımcı olacağını belirterek şu sözleri söyledi:

“CCTP ile birlikte, geliştiriciler kullanıcı deneyimini basitleştirebilir. Kullanıcılar ise her zaman likiditesi olan güvenli ve değiştirilebilir bir varlıkla işlem yaptıklarına güvenebilirler.”

Kullanıcılar, yıllar içerisinde köprüleme işlemine yapılan saldırılardan dolayı milyarlarca dolarlık USDC ve diğer kripto para birimlerini kaybetti. Saldırganlar, sözleşmelerde kitlenen varlıkların kilidini açmak için yollar buldu ve bu varlıkları birçok kez çaldı.

CCTP şu anda sadece Ethereum ve Avalanche ana ağlarında çalışıyor. Ayrıca bu ağların testnet ağlarında da çalışıyor. Circle’un sayfasına göre, 2023 yılında öncelikle Solana ağı olmak üzere diğer ağlara da CCTP’nin entegre edilmesi bekleniyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version