Muhabbit

Coinbase Servisini ABD Gizli Servisi’ne Açıyor!

ABD’nin güvenlik servisinin en önemli parçalarından biri olan Gizli Servis, finansal suç araştırmaları kapsamında verilerden yararlanacak. 

coinbase gizli servis anlaşması

Önde gelen kripto para borsalarından Coinbase, blockchain analiz servisini ABD Gizli Servisi’nin kullanımına açıyor.

İddia ise TheBlock tarafından bulunan evraklar ışığında ortaya atılmış durumda.

ABD’nin güvenliğinin en önemli parçalarından biri olan Gizli Servis, finansal suç araştırmaları kapsamında verilerden yararlanacak.

TheBlock’un ulaştığı kayıtlar, Gizli Servis ile Coinbase arasında oluşturulan 4 yıllık bir sözleşmeyi göstermekte. Şözleşme kapsamında Gizli Servis, Coinbase’in analiz aracını kullanabilecek. Oluşturulan sözleşme ise 183.750 $ değerinde olup 9 Mayıs 2024’te son bulacak.

Coinbase’in analiz servisi ile ilgilenen tek kurum ise Gizli Servis değil. Geçtiğimiz ay US Drug Enforcement Administration (DEA) Coinbase’e aracı kullanabilmek için 250.000 $ teklif etmişti.

Yine geçtiğimiz ay TheBlock tarafından ortaya atılan bilgilere göre Coinbase, servisini ABD’in önde gelen hükümet kuruluşlarına satmaya çalışmıştı.

Kurumlar arasında ise Internal Revenue Service (IRS) ve DEA bulunmakta idi. Bu kuruluşların ise resmi bir anlaşması ve ödemesi bulunmuyor.

IRS ve DEA’in an itibariyle servise erişimi bulunmamakta. Bu durum ise her an değişebilir.

Coinbase’in analiz aracı geçtiğimiz ay ortaya çıkarılana dek kimse tarafından bilinmiyordu. Araç Coinbase’in 2019 yılında satın aldığı Neutrino sonrasında ortaya çıkmıştı. Satın alma Neutrino’nun kurucularının İtalyan casus yazılım şirketi Hacking Team ile ilişkili olduğunun ortaya çıkması ile oldukça tartışmalı hale gelmişti.

Coinbase ise Hacking Team ile ilişkili olan kişiler ile yollarını ayırarak tartışmalara son noktayı koymuştu.

Analiz aracının ortaya çıkarılması üzerine geçtiğimiz ay açıklama yapan Coinbase, aracın verilerinin Coinbase’in verilerinden tamamen ayrı olduğunu belirtmişti.

Coinbase Analytics verilerinin tamemen halka açık verilere dayandığının altını çizen Coinbase, sahip oldukları kişisel verilerin hiçbir şart altında Coinbase Analytics ile paylaşılmadığını da özellikle vurgulamıştı.

Coinbase Analytics düzenleme gereksinimlerimizi karşılamak ve müşterilerimizin fonlarını korumak için önemli bir araç.

Coinbase müşteri verilerinin tamamen ayrı tutulduğunu belirtmiş olsa da bu durum yatırımcı tarafında büyük yankı uyandıracak bir adım gibi görünüyor.

 

 

Son Yazılar

Exit mobile version