Muhabbit

CoinMarketCap, Metrik Sistemini Değiştirdi, Binance 1. Sırada!

Binance CoinMarketCap ile ilgilendiğini duyurduğunda kripto para borsaları sıralamasında 15. sıradaydı, şimdiyse 1. sırada.

coinmarketcap

Binance CoinMarketCap ile ilgilendiğini duyurduğunda kripto para borsaları sıralamasında 15. sıradaydı, şimdiyse 1. sırada.

Binance 1,5 ay kadar önce, 2 Nisan 2020 tarihinde CoinMarketCap’i alacağını duyurmuştu. 2020 yılına damga vuracak yatırımlardan biri olan bu satın alımın, Binance’n total web trafiğini arttırma amacıyla olduğu düşünülmüştü. Ancak gerçekten de tek sebep bu muydu?

CoinMarketCap’te kripto para borsalarının işlem hacmi gibi bazı belirteçlere göre sıralandığı bir sıralama sistemi bulunuyor. Bu sıralama sisteminde 2 ay öncesine kadar 15. sırada bulunan Binance, satın alım olaylarından sonra bir anda 1. sıraya yükseldi. Bunun sebebi ise CoinMarketCap’in sıralama metriğini değiştirmiş olması. Artık kripto para borsaları arasındaki sıralama likiditeye göre web trafiği üzerinden yapılıyor. Böyle olunca da Binance ilk sırayı kapıyor.

 

Bunun yanı sıra CoinMarketCap, yine bir sistem değişikliğine giderek kripto para borsalarının işlem hacmini arttırmak için yaptıkları bir yöntem olan wash trading verilerini kaldırdı. Bu da en yüksek wash trading oranına sahip olan Binance’in ekmeğine yağ süren başka bir sistem değişikliği. Çünkü wash trading hacimleri çıkartıldığında Binance’n işlem hacmi, 6,7 milyar dolardan 2,1 milyar dolara düşüyordu.

CoinMarketCap’te meydana gelen tüm bu metrik değişikliklerine Binance’in CEO’su CZ’den de bir yorum geldi. Sosyal medya platformu Twitter üzerinden “CoinMarketCap bağımsız bir platformdur ve Binance ile tam bir bağımsızlık politikası içerisinde kripto hayatına devam edecektir” dedi. Bununla birlikte yeni sıralama metriğinin %100 doğru olmasa da öncekinden daha iyi olduğunu söyledi.

https://twitter.com/cz_binance/status/1260992403835506689?s=20

Metrik değişikliğinin ardından CoinMarketCap’in blog yazısında da %100 doğruluk payı olmadığının altı çiziliyordu. “API anahtarları kullanarak işlem yapan yatırımcılar da düşünüldüğünde web trafiği sıralamasının %100 doğrulukta olmayacağının bilincindeyiz.”

Şu anda kripto para dünyasının bir kısmı CoinMarketCap’te yapılan tüm değişikliklerin Binance’i 1 numara yapmak için teker teker ayarlandığı görüşünde. Son zamanlarda Binance gözden düşüyor denebilir mi? Özellikle Türkiye’de birçok kripto para yatırımcısı Binance’n gidişatından memnun olmadıklarını ve artık “güvenilmez” bulduklarını paylaşıyor.

Son Yazılar

Exit mobile version