Coinzo CNZ Yakım İşlemini Gerçekleştirdi
CNZ Burn işlemi ile kullanıcıların Kasım-Haziran arasındaki 9 aylık dönemi kapsayan indirimli komisyon için kullandıkları toplam “14,327,282” adet CNZ yok edilmiş oldu.
2018 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para platformu Coinzo, kendisine ait olan kripto parası CNZ’nin yakım işlemini tamamladı. Coinzo kullanıcıları CNZ kullanarak %25 indirimli komisyon ödeme avantajından faydalanıyor. CNZ Burn işlemi ile kullanıcıların Kasım-Haziran arasındaki 9 aylık dönemi kapsayan indirimli komisyon için kullandıkları toplam “14,327,282” adet CNZ yok edilmiş oldu. Coinzo bir önceki yakım işleminde 3 aylık dönem için “1,813,826” adet CNZ yakmıştı. Son yakım işlemi ile Coinzo’nun işlem artışları net bir şekilde görülmekte. Coinzo’nun açıklamalarına göre önümüzdeki dönem Coinzo kullanıcıları CNZ’nin bir çok avantajından faydalanabilecek.
Coin Burn nedir?
Kripto para ekosisteminde oldukça yaygın olan coin yakma işlemi, mevcut kripto paraların belli bir kısmının kalıcı biçimde dolaşımdan çıkarılması anlamına gelir. Genellikle kripto para geliştiricileri tarafından uygulanan bu yöntemde, mevcut tokenlerin belirli miktarı yakılarak yok edilir. Bir anlamda yok edilen koinler ile fiyat istikrarı hedeflenerek yatırımcılar olumsuz fiyat hareketlerine karşı korunmuş olurlar.
Bitcoin ve Ethereum gibi daha büyük blockchain ağlarında genellikle bu yakma işlemi ile karşılaşılmaz. Coin burn işlemleri çoğunlukla altcoinler ve küçük ölçekli tokenler tarafından dolaşımdaki sayıyı kontrol etmek için kullanılır. Bununla birlikte yatırımcıları teşvik etmek ve fiyatı dengede tutmak için de uygulanabilir.
Coin Burn yapan oluşumlar
Token yakma işlemi, kripto para birimi dünyasında sık rastlanır ve birçok altkoin bu işlemi hem kullanıcılara hem de platformlara fayda sağlama amacıyla yapılır.
Yakma yöntemleri dört ana başlıkta incelenebilir. Bunlar;
- ICO yakımları
- Dolaşım (VeChain, Tron )
- Dolaşım Dışı (EOS, Stellar)
- Her İşlem Sırasında Yanma (XRP, EIP-1559 ile ETH)
Kimi girişimler düzenli aralıklarla coin yakma işlemi gerçekleştirirler.
MakerDAO’nun MKR, Binance’in BNB ve Bitfinex’in LEO, Coinzo’nun CNZ tokenı ve daha birçok token düzenli olarak yakıldığı bilinmekte. Örneğin; Binance, toplam 200.000.000 olan BNB arzının yüzde ellisi yok edilene kadar her üç ayda bir koinlerin belli bir kısmını yakıyor. Yakılacak miktar, dönemde gerçekleşen işlem hacmine göre belirleniyor. MKR ve LEO tokenleri de yine aynı şekilde belli aralıklarla belli oranlarda yakılan tokenlar arasında gösterilebilir.
En popüler stablecoin’lerden Tether (USDT) ise hazinesine Dolar eklendikçe aralıklarla token oluştururken Dolar çekimi yapılması halinde boşta kalan USDT’ları belirli kurallara göre yakmaktadır.
Coin Burn Etkileri
2019’un Kasım ayı başında Stellar Geliştirme Vakfı, 55 milyar Stellar (XLM) tokenı yani toplam arzın yaklaşık yarısını yaktıklarını açıklayarak tarihin en yüksek hacimli coin burn işlemini gerçekleştirdi. Bu işlem, kısa süre içinde yaklaşık % 30 oranında bir artışa sebep oldu ancak Stellar ardından orijinal fiyatına geriledi.
Bir başka örnekte ise Kyber Network’e ait kripto para olan KNC’nin fiyatı, toplam arzın şu anda yaklaşık % 2’sine kadar sürekli yakım işlemi yapılmasına rağmen hiç tepki vermemesi dikkat çekti.
BNB ve Stellar’ın yanma işlemlerinin ardından diğer kripto para birimlerinin çoğundan daha iyi performans gösterdiğini rahatlıkla belirtebiliriz. Bunun nedeni, şu ana kadar yakılmış olan toplam arzlarının diğer kripto paralara oranla fazla olmasından kaynaklanıyor.
Özetle büyük kripto para yakma işlemlerinden sonra piyasalarda olumlu yönde ivmeler görüldüğünü söyleyebiliriz. Başta arzın düşmesinden kaynaklı değer yükselişi olmak üzere kripto paralar üzerinde birçok olumlu etkisi olan burn işleminin, toplam arzın %3.6’sı gibi büyük bir yanma işlemine hazırlanan CNZ tokenini nasıl etkileyeceğini ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.