ConsenSys’ten Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Adımı
ConsenSys bir süredir zor zamanlar geçiren sağlık hizmetlerinin Blockchain desteğiyle yapılmasını öneriyor.
ConsenSys bir süredir zor zamanlar geçiren sağlık hizmetlerinin Blockchain desteğiyle yapılmasını öneriyor.
ConsenSys son zamanlarda yapılandırmada yaşadığı değişiklikleriyle gündeme geliyordu. Bu sefer de Corona virüsü salgını başladığından beri tüm dünyada sağlık hizmetlerinin desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek gündeme geldi. ConsenSys’in Sağlık Hizmetleri birimi CMO’su ve EMEA Market lideri olan Dr. Alex Cahana Blocktv’ye verdiği demeçte, bir süredir içinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle de oldukça zor zamanlar geçiren sağlık sisteminin Blockchain tabanıyla yapılandırılmasının önemli olduğunu savundu.
Blockchain teknolojisini sağlık sistemine entegre etmeye çalıştıklarını söyleyen kripto sağlık infulencer’ı olarak da anılan Dr. Alex Cahana, pandemi hâline dönüşen Corona virüsü salgınının teknolojilerin ve bilimin gelişmesine son derecede katkı sağlayacağını belirtti. Tıpkı savaş zamanlarındaki gibi pandemi sırasında da insanlığın daha hızlı gelişeceğinin altını çizdi.
Peki bu gelişim nasıl olabilir? Hangi eksikleri giderebilir? Cahana açıklamasında ilk olarak güvenlikten ve gizlilikten bahsetti. Sağlık sistemine girilen verilerin gizliliği ve güvenliği bildiğimiz üzere oldukça önemli. Bir hastanın sağlık verilerinin girilmesi ve verilen bilgilerin doğrulanmasının önemi özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi şartlarında ayrı bir önem taşımaktadır. Bununla birlikte verileri girilen hastaların tıbbi kayıtlarının toplanması ve değerlendirilmesi aşamasında da belirli bir hıza ve kategorize edilmeye ihtiyaç vardır.
Peki Sağlık Hizmetlerinde Blockchain Ne İşe Yarar?
ConsenSys sağlık hizmetlerinde Blockchain teknolojisinin entegrasyonunun birçok faydası olacağına inanıyor. Birkaç maddede bu faydaları sıralayan ConsenSys, sağlık-Blockchain entegrasyonunun elzemliğini gözler önüne seriyor.
- Hastalar farklı sağlık sistemlerine başvurmak istediklerinde meydana gelen pürüzlerin giderilmesinde,
- Bir klinik araştırmaya katılacak olan hastaların verilerinin doğrulanmasında,
- Küresel pazarlarda satılması planlanan ilaçların, ilaç şirketlerince verilerinin doğrulanmasında,
- Hasta verilerinin güvenli bir şekilde saklanmasında,
- Hasta verilerinin olabilecek en hızlı şekilde kategorize edilmesinin sağlanmasında,
- İlaç veya tıbbi malzemelerin dağıtımında söz konusu malzemenin alıcı tarafından doğrulanmasında,
- Tıbbi cihazların, malzemelerin ve ilaçların stoklarının kontrol edilmesinde,
- Yasa dışı veya sahte tıbbi malzeme, ilaç ve benzeri ürünlerin dolaşıma katılmasının engellenmesinde,
- Hastanın tıbbi kayıtlarına ve tıbbi öyküsüne, daha hızlı ve daha detaylı bir şekilde ulaşılabilmesinde Blockchain teknolojisi kullanılabilir.