Corona Aşısı İçin Beklenmedik Destek Blockchain ‘den Geldi!
Dünya Corona virüsü salgını ile boğuşurken, bilim insanları aşı çalışmaları için Blockchain tabanlı projeler kullanmaya başladı.
Dünya Corona virüsü salgını ile boğuşurken, bilim insanları aşı çalışmaları için Blockchain tabanlı projeler kullanmaya başladı.
Dünyayı etkisi altına alan ve tüm insanlığı paniğe sürükleyen Corona virüsü, hızla yayılmaya devam ediyor. Yayılımı durdurmanın güçlüğü bir yana bilim insanları Corona virüsüne karşı temelli bir çözüm yolu aramakta. Kimileri aşının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini söylerken kimileri de tüm dünyada yaygınlaşmasının 2 yılı bulabileceğini savunuyor.
Durum böyleyken aşı çalışmalarının hızlanması ve kolaylaşması için birçok sektör yardımcı olmaya başladı. Bu sektörlerden biri de kripto para camiası oldu. Özellikle Blockchain tabanlı teknolojilerden yararlanılarak hem daha hızlı hem de daha ulaşılabilir çözümler elde edildi. Geçtiğimiz haftalarda Blockchain teknolojisi ile Corona virüsü salgınına karşı savaşta yardımlarıyla ilgili birkaç haberi sizlerle buluşturmuştuk. Bugün bu haberlere bir yenisini ekleyerek sizlere Corona virüsü aşısı için dünyanın her yerindeki bilim insanlarını birlikte çalışmaya teşvik eden blockchain tabanlı projelerden bahsedeceğiz.
Blockchain teknolojisi ilk başta sağlık alanında kullanılamaz gibi bir yaklaşım olabilir. Ancak aksini kanıtlarcasına disiplinler arası çalışmalarla şu zamana dek pandemi ile savaşta çok yararlı oldu. ABD merkezli en büyük Ethereum madenciliği platformu CoreWeave, aşı geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak üzere merkeziyetsiz bir süper bilgisayar oluşturmayı planlıyor. Dünyanın birçok yerinden Ethereum madencisi bu girişime katılarak, sürece katkıda bulunuyor.
7000’den fazla GPU desteğini sağlayan CoreWeave’in yanı sıra birçok kripto para madenciliği topluluğu, kullanıcılarına sağladıkları katkılar doğrultusunda küçük teşvik ödülleri verdi. Bu alanda başka bir destek de Folding@Home ekibinden geldi. Beraberinde sekiz kripto para birimi ile ilgili ekiple birlikte yaklaşık 3000 CPU’luk bir katkıda bulundu.
Merkeziyetsiz Yapay Zekâ İttifakı!
Küresel alanda tıp sektörüne katkıda bulunmak, Corona virüsüne karşı mücadelede çözüm üretmek adına ilk merkeziyetsiz yapay zekâ hackathonu COVIDathon başlatıldı. Şu anda SingularityNET, Ocean Protocol, Aragon gibi üyelerin yanı sıra tıpçıları, biyoteknoloji uzmanlarını ve genetikçileri de bünyesinde bulunduran ittifakın 50’den fazla üyesi bulunuyor.
İttifakın ana amacı da tahmin edildiği üzere Corona virüsü/Covid-19 ile mücadele etmek ve gelecekte olması dahilinde yeni salgınlara karşı riskleri azaltmak. Ve tabii bu amaçlar doğrultusunda merkeziyetsiz yapay zekâ ve Blockchain tabanlı çözümler gibi araçları elde etmek.
Sonuç olarak Corona virüsü salgını birçok sektörün içindeki multidisipliner anlayışı ortaya çıkararak birlikte çalışılabilirliği ortaya koymuştur. Kripto para dünyası ve Blockchain teknolojileri de bu anlayışı benimseyen sektörlerden olmuştur. İlerleyen zamanlarda bu anlayışın bir meyvesi olarak gerekli teknolojilerin ve ürünlerin bulunmasını hep birlikte görmeyi umuyoruz.