Muhabbit

Cosmos DeFi Ekosistemi Hızla Büyüyor!

Kritik öneme sahip merkezsiz finans ürünleri ağ üzerinde hali hazırda aktif olarak çalışmakta.

cosmos

2020 yılı DeFi ürünlerinin büyük patlama yaptığı bir yıl oldu. Merkezsiz uygulamalarda kilitli değer miktarının artışını günden güne izlediğimiz dönemin ardından DeFi platformlarının tokenlerinin de ciddi yükselişler yaşadığını gördük. Yükselişlerin boyutu ise yatırımcıları merkezsiz borsalara yöneltti. Bu durum ise Ethereum ağında büyük bir yoğunluğa sebep olduk. Anlık transferler için 100 $ gibi uçuk rakamlar ödediğini belirten yatırımcılar bulunurken, durumun sürdürülebilir olmadığı açık.

Ethereum 2.0 ile birlikte ağın ölçeklenebilirliğinin artacak olması ile sorunların çözülmesi beklense de hali hazırda yeni sürüme ne zaman geçileceği belirlenmiş değil.

DeFi ismi her ne kadar Ethereum ile ilişkilendirilmiş olsa da merkezsiz finans sadece Ethereum’a özgü bir ekosistem değil. Merkezsiz uygulamalar farklı birçok ağ üzerinde oluşturulabiliyor. Geçtiğimiz günlerde JST ile DeFi hareketini başlatan Tron ve Justin Sun ekibi DeFi için harekete geçmişti. Neredeyse her gün yeni bir DeFi ürünü tanıtan Sun, merkezsiz borsa ve lending platformlarını tanıtmış durumda.

Ethereum üzerindeki yoğunluk ise farklı ağlar üzerindeki DeFi platformları için fişeği ateşleyebilir. Daha düşük komisyon ücretleri ve yüksek hız vaat eden platformlar önümüzdeki günlerde DeFi pastasına dahil olabilir gibi görünüyor.

Cosmos DeFi

Geçtiğimiz günlerde yeni bir yükseliş hareketine başlayan Cosmos (ATOM) önemli blockchain ağlarının başında geliyor.

Hali hazırda birçok merkezsiz finans ürününü barındıran ağ, merkezsiz borsa ve stablecoin gibi birçok platforma sahip. Kritik öneme sahip merkezsiz finans ürünleri ağ üzerinde hali hazırda aktif olarak çalışmakta.

Son günlerin parlayan yıldızlarından Kava, yaşadığı yükseliş ile DeFi hareketinden nasibini almış durumda. Mart ayında yaşanan düşüşte 0.22 $ seviyelerine kadar düşen Kava an itibarıyla 5 $ seviyelerinden alıcı buluyor. Platform Cosmos üzerinde çalışan bir lending platformu olarak öne çıkmakta. Gerçek zamanlı verileri Chainlink Oracle’ından alan platform USDX stablecoinini üretebiliyor.

Terra da ağ üzerinde çalışan merkezsiz bir stablecoin olarak öne çıkıyor. Diğer bir stablecoin ürünü ise e-money.

Merkezsiz borsa noktasında Binance DEX, ThorChain, Kira Exchange ve IrisNet (IRIS) ürünleri bulunan ağ, Band Protocol (BAND) ile bir “oracle” ürününe de sahip durumda. Yukarıdaki grafikte Etherum ve Cosmos üzerinde bulunan DeFi protokollerinin önemli bir kısmını incelemeniz mümkün. Ethereum’un sunduğu ürünlerin benzerlerini sunan Cosmos sizce DeFi noktasında yeni tercih olabilir mi?

Son Yazılar

Exit mobile version