Muhabbit

Cosmos Ekosisteminde Yaygın Olarak Kullanılan Osmosis DEX’ten 5 Milyon Dolar Çalındı!

Osmosis, Cosmos ekosisteminde yaygın olarak kullanılan merkeziyetsiz borsadır. Aynı zamanda bir blok zinciridir.

Cosmos Osmosis

Cosmos Osmosis

Cosmos ekosisteminde en fazla kullanılan merkeziyetsiz borsalardan (DEX) biri olan Osmosis DEX’in blok zinciri olan Osmosis yaşanan sorundan dolayı bugün durduruldu.

Likidite havuzlarında farkedilen kritik bir hata sonucunda bazı kullanıcılar bu hatadan yararlanarak yaklaşık olarak 5 milyon dolarlık fonu likidite havuzlarından çaldı. Bu olayın ardından geliştirme ekibi ve ağ doğrulayıcıları zinciri #4713064 numaralı blokta durdurdu.

Güvenlik açığı ilk olarak Reddit’teki bir kullanıcı tarafından bir gönderi paylaşmasıyla ortaya çıktı. Kullanıcı, herhangi bir kişinin Osmosis’in likidite havuzuna para ekleyip kaldırdıktan sonra, elindeki paranın bir hatadan dolayı %50 oranında arttığını söyledi.

Görünüşe göre kullanıcılar, Osmosis’ten para çekme işlemi yaparken bir güvenlik açığından yararlanmış. Güvenlik açığının tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de Osmosis ekibi, bu hatanın kötü niyetli kullanıcıların, Osmosis’in likidite havuzlarından yaklaşık 5 milyon dolar değerinde fonu çaldığını doğruladı.

Osmosis zincirinin durmasıyla birlikte, Osmosis DEX ve cüzdanı şimdilik kullanılamaz durumda. Ekip, ağı yeniden başlatmadan önce bir yama yayınlamaya çalışıyor.

Cosmos Blok Zinciri Nedir?

Cosmos, geliştiricilerin blok zinciri oluşturmalarını ve blok zincirlerinin birbirleriyle etkileşimine izin verir. Cosmos ile blok zincirleri daha özgün olabilir çünkü geliştiriciler blok zinciri üzerinde kendi kurallarını koyabilir. Bu yüzden oluşturulan dApp’ler, daha özgün ve yaratıcı olabilir. Farklı dApp’ler farklı blok zincirleri üzerinde oluşturulacağı için işlemler ucuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Cosmos bu teknolojiyi Tendermint’a benzer araçlarla sağlar. Tendermint ile geliştiriciler, blok zincirlerini herhangi bir dilde yazabilir ve oluşturulan blok zincirleri birbirleriyle etkileşime girebilir. Cosmos blok zinciri ise bunu COSMOS SDK ile yapar.

COSMOS SDK, kullanıcıların güvenli, ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilen blok zinciri uygulamalarını oluşturmaları için tasarlanmıştır. Cosmos SDK, Tendermint ekibi tarafından inşa edilmiş açık kaynaklı bir topluluk projesi olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Dileyen herkes, geliştirici ekosistemini geliştirmek için ek araçlar oluşturabilir.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version