Muhabbit

Cosmos’da (ATOM) Yaprak Dökümü! Ayrılan Ayrılana!

Zaki Manian, Cosmos’dan ayrıldığını resmi olarak duyurdu.

Aylardır süren tartışmaların sonucunda, Cosmos’da (ATOM) yaprak dökümü gerçekleşti. Zaki Manian, Cosmos’dan ayrıldığını resmi olarak duyurdu.

Cosmos Ağı’nın baş geliştiricisi konumunda olan Tendermint’ın başındaki isim Zaki Manian, projeden ayrıldığını duyurdu. Decrypt ile yaptığı röportajda işi bıraktığını açıklayan Manian, yine de Cosmos üzerinde çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Proje içinde başlayan problemler, geçtiğimiz haftalarda kamuoyu arasında da yankı bulmaya başlamıştı. Manian kurucu Jae Kwon’u kötü yönetimi sebebiyle suçlamasıyla başlayan tartışmalar kısa sürede topluluğa da yansımıştı.

Doğruluğu tam belli olmayan “insider” bir bilgiye göre Manian Kwon’u istifaya zorlamaya çalıştı. İstifa etmezse de geliştirici topluluğunun önemli bir kısmıyla projeyi terk edeceğini belirtti. Hatta yeni protokolü, Kwon’un istifa etmemesi halinde yayınlamayacağını da bildirdi.

Decrypt’e verdiği röportaja göre Manian, istifa etmek konusunda istekli değildi.

Yaşanılan bu olayı Kwon ile benim aramda olan güç mücadelesi olarak tanımlayanlar var. Fakat işin gerçeği bu değil.

Bu durumu çözmenin en iyi yolu ise istifa etmemdi diye ekliyor Manian.

Manian’ın istifası ile birlikte kaç kişinin daha projeyle ilişkisinin kesildiği net olarak bilinmezken, Manian da konuyla alakalı yorumda bulunmak istemedi. Ayın başında ise Tendermint’ın 60 çalışanı bulunuyordu.

Problemler Ne Zaman Başladı

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Kwon, yeni protokolün birkaç ay içerisinde hazır olacağını bildirmişti. Anca Ekim ayında gerçekleşen San Francisco Blokchain Week’te beklenen tanıtım gerçekleşmediğinde topluluk, Tendermint’taki iç problemler hakkında konuşmaya başladı.

Yine “insider” bir bilgiye göre, problemler Kwon’un duyurusundan bir süre önce başlamıştı. Sorun ise net bir stratejinin oluşturulamamasıydı. Ancak diğer duyumlar ise tek sorunun bu olmadığını gösteriyor. Bu duyumlardan bir tanesi ise Kwon’un birkaç hafta önce istifa ettiği ve “Virgo” isimli bir projeye geçiş yaptığı idi. Bu dedikoduları sert bir dille eleştire Kwon, böyle bir şeyin gerçekleşmediğini belirtti.

Blockchain İnterneti

Kripto para projeleri içerisinde Cosmos, geleceği en parlak projeler arasında gösterilmekte. Cosmos kendini “Blockchain İnterneti” olarak tanımlıyor. Anlık olarak değişmekle birlikte 815 milyon dolar market değeri olan proje, kripto para projeleri arasında 21’inci sırada bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde Cosmos, bir çok büyük borsada neredeyse aynı anda listelenmişti. Kraken, Binance, Bitfinex, Coinbase bir kripto parayı listelemeye başladığında oluşan “hype”ı çoğunuz bilmekte. Cosmos ise bu borsaların hepsine çok kısa bir arayla listelenmisti. Bu noktada çok fazla dikkat çeken proje Proof of Stake (PoS) algoritmasıyla çalışmakta.

İlk halka açık token satışının 29’uncu dakikasında 17 milyon dolarlık rekor bir fon toplamayı başaran proje, yatırımcıları tarafından oldukça sevilip desteklenmekte. Fakat son dönemde proje içinde oluşan karışıklıklar bir miktar da olsa yatırımcılarını üzmüş görünüyor. Önümüzdeki dönemde bu problemler çözülebilecek mi hep birlikte göreceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version