Muhabbit

CryptoKitties Nedir?

Blok zinciri üzerine inşa edilmiş çevrim içi bir oyun olan CryptoKitties Nedir?

CryptoKitties-Nedir-Muhabbit

CryptoKitties-Nedir-Muhabbit

CryptoKitties, oyuncuların sevimli dijital kediler satın aldığı, ticaretini yaptığı ve ürettiği çevrim içi bir oyundur. 90’lı yıllarda doğanlar muhtemelen bu oydaki karakterlere benzeyen Pokémon veya Tamagochi’yi hatırlayacaklardır. Tabi o zaman fiziksel olarak oynanan oyunlar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital ortamlara taşındı.

İşte CryptoKitties’lere de onların dijital hali diyebiliriz. Çünkü her bir CryptoKitty tamamen benzersizdir ve blok zinciri üzerinde değiştirilebilir olmayan bir token (NFT) ile temsil edilmektedir.

İlginizi çekebilir: NFT Nedir?

CryptoKitty’ler Nasıl Ortaya Çıktı?

Bilinen ilk CryptoKitty 2 Aralık 2017’de doğdu. O zamandan itibaren her 15 dakikada bir yeni CryptoKitty Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturuldu.

Bu süreç 2018 yılının kasım ayına kadar böyle devam etti. Ancak Ethereum ağı üzerindeki işlem yoğunluğu ve ağ ücretleri oldukça sorun haline geldiği için, Mayıs 2020’de CryptoKitties, kendi özel blok zinciri olan Flow’a geçtiğini duyurdu.

Oluşturulan bu ilk CryptoKitties’lere Generation-0 kedileri adı veriliyor. Bu şekilde oluşturulan CryptoKitties’ler ise toplamda 50000 tane olacak şekilde tasarlanmış durumda.

CryptoKitties’ler farklı yollar ile de oluşturulabiliyor. Bilindiği üzere kullanıcılar tercihe göre hem erkek hem dişi CryptoKitties’lere sahip olabiliyor.

Tıpkı gerçek dünyadaki kediler gibi CryptoKitties’ler de yeni CryptoKitty’lere sahip olmak için çiftleştirilebiliyor. Bu kedilerin çiftleştirilmesi için en kolay yol aslında hem Sire (erkek) hem de Dame (dişi) denilen kedilere sahip olmak gerekiyor.

Ancak her zaman iki farklı cins kediye sahip olamayabileceğiniz için bu defa da kedilerin çiftleşmesi ve üreme yapabilmek üzere size yardımcı olacak başka bir kedi sahibi bulmanız gerekiyor.

GEN 0

Burada önemli olan bir noktaya değinmek gerekiyor. O da sadece Dame’e sahip olan kişinin yeni CryptoKittie’ye sahip olacağıdır.

Diyelim ki sizde “Dame” cinsi bir kedi yok ve sadece “Sire” kediye sahipsiniz işte o zaman Dame sahibinden çiftleştirme için ücret alabiliyorsunuz.

Çiftleştirme işleminin de herhangi bir sınırı bulunmuyor. Yani oyunun geliştiricileri tarafından üretilen Generation-0 türdeki CryptoKitties’in aksine çiftleştirme yoluyla sahip olabileceğiniz CryptoKittie sayısında herhangi bir sınır bulunmuyor.

Biraz da bu CryptoKitty özelliklerine değinelim. Her bir yeni CryptoKitty doğduğunda ebeveynlerine ait bazı özelliklerini kalıtım yoluyla kazanıyor.

CryptoKitty geliştiricileri bu duruma “Cattributes” adını veriyor. Bu durumu tıpkı yeni doğan bir insan bebeği gibi de düşünebilirsiniz. Yani kedi, annesinin göz rengini, saç rengini veya babasının burun şeklini alabiliyor.

Bunun yanında yeni doğan bebek, çok büyük ayaklar gibi farklı özelliklere de sahip olabiliyor. İşte bu kedilerin değeri de aslında bu eşsiz özelliklerine bağlı olarak değişebiliyor. Yani, yeni doğan yavrular ne kadar eşsiz özelliklere sahipse değeri de o kadar fazla olabiliyor.

Cryptokitties Nasıl Çalışır?

CryptoKitties, ERC721 token standardı kullanılarak Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş, değiştirilebilir olmayan tokenlardır.

ERC721’in varlığından önce, blok zincirlerindeki tokenlar değiştirilebilir durumdaydı ancak ERC721, benzersiz, değiştirilemez tokenların oluşturulmasına izin verdi. CryptoKitties başlangıçta akıllı sözleşmeler ve ERC721 tokenları kullanarak dijital kıtlık kavramını keşfetmek için tasarlandı.

Her CryptoKitty benzersizdir ve akıllı bir sözleşmede saklanan kendi dijital genomuna sahiptir. Genetik bir algoritma kullanılarak kendi benzersiz özellikleriyle herhangi bir CryptoKitties üretilebilir. Görsel görünümü, akıllı sözleşmede depolanan değişmez genotip tarafından belirlenir.

CryptoKitty Nasıl Satın Alınır?

CryptoKitties oyununa dahil olup, siz de kendi CryptoKitty’nize sahip olmak isterseniz sadece birkaç adımda bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Bu adımlar arasında ise, bir bilgisayar veya cep telefonuna sahip olmak, MetaMask gibi bir kripto para birimi cüzdanı ve bir miktar da Ethereum (ETH) sahibi olmanız gerekiyor.

İlginizi çekebilir: MetaMask Nedir?

Bu adımları yerine getirdikten sonra ise, yapmanız gereken CryptoKitties pazarına giderek, yeni bir hesap oluşturmak, ilginizi çeken ve bütçeniz dahilinde bir kedi seçmek ve “şimdi satın al” butonunu tıklamak. 

Kaynak:https://www.cryptokitties.co/search

CryptoKitties üretmek istiyorsanız aşağıda yer alan bağlantıdaki aşamaları takip ederek istediğiniz bir CryptoKitties karakteri üretebilirsiniz.

Kedilerin birkaç önemli özelliğe sahip olduğunu daha önce anlatmıştık. Bu nedenle onları alırken dikkat etmeniz gereken noktalar olabilir.

Bunların başında ise Generation (Nesil) ve Cooldown yeni çiftleşme için gereken süre geliyor. Bunu biraz açacak olursak, Generation numarası, Gen 0 olan bir kedi, başka bir Gen 0 kedi ile çiftleşirse bunlardan doğacak olan yavru Gen 1 oluyor. Ya da Gen 1 bir kedi Gen 5 bir kedi ile çiftleşirse Gen 6 bir yavru doğuyor.

Eğer Gen numarası yükselmesine rağmen sizde bulunan kedi ekstra bir farklı özellik taşımıyorsa bu durumda değer olarak biraz düşük kalabiliyor. Bu da demek oluyor ki bu özelliğe sahip kedinizi daha düşük ücretlere satmak durumunda kalabilirsiniz.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=dWUi8dkv5qU&feature=youtu.be

CryptoKitties Hacim Rekoru Kırdı

Bilindiği üzere CryptoKitties ilk olarak piyasaya çıktığında Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmişti. O dönem oyun piyasaya çıkmasından sadece bir hafta sonra CryptoKitties, Ethereum ağı üzerindeki tüm işlemlerin yaklaşık olarak %13’ünü oluşturdu. 

Hatta bunu biraz açacak olursak, CryptoKitties satışlarının toplam hacmi, Ekim 2020 tarihi itibarıyla 61.000 ETH’nin yani yaklaşık olarak o dönemki fiyatı ile 22 milyon $’ın üzerinde bir hacmi oluşturdu.  

Ancak, CryptoKitties’in popülaritesi artmaya devam ettikçe, oyun için gerçekleşen işlem sayısı da artmaya başladı. Bu durum da Ethereum ağı için bir sorun haline geldi. 

Çünkü bilindiği üzere bir ağ yoğunlaştıkça ve yapabilmesi gereken işlem sayısı arttıkça bir işlem kuyruğu oluşmaya başlar. 

CryptoKitties’i yetiştirmek o kadar popüler hale geldi ki, platformda çalışan diğer işletmelerin işlemlerini hızlı bir şekilde doğrulamasını engelledi.

İşte daha önce de belirttiğimiz üzere Ethereum ağı üzerindeki işlem yoğunluğu ve ağ ücretleri oldukça sorun haline gelmesi, Mayıs 2020’de CryptoKitties’in, kendi özel blok zinciri olan Flow’a geçmesine neden oldu.

CryptoKitties Ortaklıkları

CryptoKitties, çevrim içi olarak alınıp satılabilen yeni bir dijital ürün biçimi olan kripto-koleksiyon oluşturmanın ilk adımıdır. CryptoKitties ilk zamanlar ölçeklendirme konusunda mücadele etti, ancak yeni bir blok zincirine geçiş, bu tamamen yeni endüstrinin gelişmesine yardımcı oldu.

CryptoKitties yaratıcıları Dapper Labs, şimdiden 11 milyon dolarlık yatırım toplayan ve Warner Music Group ve video oyunu yayıncısı Ubisoft’un desteğini alan Flow blockchain platformu için kapsamlı hedeflere sahip oldu. 

Ayrıca, mülkleri Flow blok zincirindeki kendi kripto koleksiyonlarına getirmek için NBA ve Animoca Markaları ile anlaşmalar imzaladılar.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Daha Fala NFT Haberleri İçin: NFT Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version