Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un lansmanı ve seri üretiminin yapılacağı Gemlik kampüsünün resmi açılışı, 29.10.2022 Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan lansmandaki konuşmasında, 2023 Şubat ayında Togg için ön siparişlerin alınacağını ve fiyatların yine şubat ayında belli olacağını söyledi. Türkiye’nin birçok alandaki başarısına atıfta bulunan Erdoğan, ”biz bu ürüne otomobil diyoruz ama üreticileri Togg’u akıllı cihaz olarak tarif ediyor.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise açıklamasında, 29 Ekim’den itibaren Togg’un seri üretime başlayacağını ve yıl sonuna kadar üretilmiş olan araçların da teste gireceğini söyledi.
Peki Togg nedir?
Yerli otomobil üretme hayaliyle ve ”Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” adıyla çalışmalarına başlayan oluşum, ”Togg” adıyla markalaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anadolu kırmızısı Togg akıllı cihazın direksiyonuna geçmesi ve seri üretim bandından indirmesi geceye damgasını vurdu. Türkiye’nin otomobil üretimi konusunda 60 yıllık hayalinin gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, Togg’un onaylı ilk seri üretim aracını satın almak için siparişini verdiğini de sözlerine ekledi.
Togg Siparişi Nasıl NFT’ye Dönüştürüldü?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Togg için verdiği ön sipariş formu ise NFT formatında kendisine hediye edildi. Sipariş formunun NFT’ye dönüştürülmesi ise başka bir teknolojik başarı. Şimdi bu teknolojinin arkasında kimler var ve neler başardılar onlardan bahsedelim.
OctopusNFT Nedir?
Blockchain teknolojisi kullanılarak, NFT’ler ile sertifikalandırılmış eserlerin son dönemlerde popüleritesinin artması, Octopus Signage şirketine bu alanda yeni girişimler yapmak için motivasyon sağladı. Octopussignage başlangıçta sadece dijital ekran şirketiyken, OctopusNFT ana şirkete eklemlenen yeni bir girişim ya da oluşum diyebiliriz. Bu yeni oluşumla beraber, dijital alanda önemli bir ilk gerçekleştirildi ve konvansiyonel dünya ile blockchain teknolojisi başarılı bir şekilde birleştirildi.
Aslında bu heyecan verici hikaye ilk olarak, dünyanın önemli dokuma sanatçılarından Fırat Neziroğlu’nun, Anadolu esintili dokuma çalışmalarını Octopus’nun ekranlarıyla bir araya getirmesiyle başladı. Fiziksel dünyadan sanat eserlerinin dijital ekranlarla buluşması fikri, sanat dünyasına “güncellenebilir sanat eseri” kategorisini kazandırdı. Bir üst aşamada NFT formatına dönüştürülmesi ise OctopusNFT’nin doğmasını sağladı.
OctopusNFT’nin CEO’su Ömer Yavuz, girişimin Advisor’ı Osman Kuzucu ile birlikte sanat eserlerinin ekranla beraber NFT olarak blockchain’e işlenmesi için bir çalışma yaptıklarını ve cihazın hiç değişmeyen MAC adresine bu NFT’lerin sadece o ekranla kullanılacak şekilde kodlandığını yani kilitlendiğini söyledi. Kısacası yeni oluşturulan ya da halihazırda herhangi bir NFT, akıllı sözleşmeler aracılığıyla ve Octopus Signage tarafındaki iş birliği ile cihazın MAC adresi kullanılarak ekranla birleştirildi.
CEO Ömer Yavuz ayrıca; OctopusNFT’yi bu teknik detaylar dışında, NFT marketlerle ya da kripto varlık dünyasıyla sanat galerilerini yani geleneksel dünyayı köprülemeye çalışan bir şirket olarak tanımladı.
Birçok önemli şirketle iş birliği yapan OctopusNFT, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk Togg’u satın aldığını gösteren bir NFT’yi Avalanche ağında mint ederek, aynı zamanda ekrana da kilitleyerek fiziksel bir sipariş formunu NFT’ye dönüştürmüş oldu.
Daha fazla NFT haberi için: NFT Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.