Muhabbit

DappRadar: “NFT ve Blok Zinciri Oyunları Piyasa Koşullarına İyi Dayanıyor!”

NFT ve Web3 odaklı blok zinciri oyunları kötü bir gidişatta ilerleyen piyasa koşullarına iyi dayanıyor!

dappradar

DappRadar NFT ve Web3 odaklı blok zinciri oyunlarının kötü bir gidişatta ilerleyen piyasa koşullarına iyi dayandığını ifade eden bir rapor yayımladı.

Merkeziyetsiz uygulamalar sektörüne kaliteli ve doğru bilgiler sunmayı amaçlayan dApp mağazası DappRadar, NFT ve GameFi sektörünün, merkeziyetsiz uygulamalar için nasıl bir umut ışığı olduğuna dair bir rapor yayımladı. Q2 Dapp Industry Report içerisinde, ayı sezonuna rağmen kripto para piyasasında tutunan NFT ve blok zinciri tabanlı web3 oyunlarından bahsediliyor.

Kripto para kışı!

Rapor, merkeziyetsiz uygulamalar sektörünün kripto para piyasasındaki yaygın kargaşa hâlinin yükünü nasıl “hissettiğine” ışık tutuyor. Özellikle, blok zinciri tabanlı uygulamalarla etkileşime giren günlük “Benzersiz Aktif Cüzdan (UAW)” sayısının 2022 yılı Temmuz ayında ortalama sadece 1,78 milyona düştüğünü ortaya koyuluyor.

Bu düşüşle Temmuz 2022, UAW’nin Eylül 2021’den bu yana 2 milyonu geçemediği ilk ay oldu. Genel olarak, 2,11 milyon UAW, önceki çeyreğe göre %11 düşüşle 2. çeyrekte blok zinciri üzerindeki merkeziyetsiz uygulamalarına bağlandı. İyi tarafından bakarsak, sayı, bir yıl öncesine göre %62 oranında arttı.

Merkeziyetsiz uygulamaların etkinliği, çoğu kripto para fiyatının tüm zamanların en yüksek değerlerinden %70 veya daha fazla düşmesine neden olan kripto para kışında azaldı. Bununla birlikte Terra ekosisteminin benzeri görülmemiş bir şekilde çöküşü ile BlockFi, Celsius, Voyager ve risk sermayesi Three Arrows Capital (3AC) de dahil olmak üzere merkezi finans alanında önde gelen platformların zincirleme sorunlara maruz kalması kışı daha da soğuttu.

Raporda Terra Çöküşüne de Değiniliyor!

DappRadar’ın 2. Çeyrek Dapp Endüstri Raporu, Terra’nın çöküşünün blok zinciri sektörünü nasıl değiştirdiğini ele almakla birlikte çöküşün, kripto para endüstrisinin değerinin %34’ünü kaybetmesine ve Ocak 2021’den bu yana ilk kez kilitlenen toplam değeri 1 trilyon doların altına düşmesine neden olduğunu da inceliyor. Bir dizi önde gelen merkezi finans uygulamasındaki likidite sıkışıklığının yarattığı sorunlara ve bunun kripto varlıklarının kendi kendini saklama durumunu nasıl güçlendirdiğine bakıyor. Ayrıca, 2. çeyrekte siber saldırganlara 676 milyon dolardan fazla kripto varlığı kaybeden bir sektörde devam eden güvenlik endişelerine de değiniliyor.

Kripto para piyasasındaki kötü gidişata ve tüm karamsarlığa rağmen, rapor, genel olarak merkeziyetsiz uygulamalar endüstrisi hakkında iyimser kalmak için birçok sebep sunmakta. Özellikle, Ethereum NFT işlem hacimleri önceki çeyreğe göre %40 düşerken, aynı dönemde satış sayısı %2 artarak dijital varlıklara olan talebin dönem içinde artığını gösteriyor.

Ethereum’un rakip blok zincirlerinden bazıları da raporda yer ediniyor. Örneğin, Solana blok zinciri üzerindeki NFT ticaret değeri trendi destekleyerek ilk çeyreğe göre ikiye katlandı ve ticaret hacmi %23 oranında artış gösterdi.

Ayrıca, raporda, bir dizi “mavi çipli” NFT koleksiyonunun kripto para piyasasındaki düşüşe oldukça iyi dayandığı, değerlerini koruduğu ve geleneksel kripto varlıklarından daha güvenli bir yatırım olarak sektörde kendilerine yer edindiği savı yer alıyor. Ethereum’un en iyi 100 NFT koleksiyonunun piyasa değeri ilk kez 6 milyon ETH’yi aştı ve ETH’nin ABD doları cinsinden fiyatı çeyrek boyunca %72 düştüğü için %7 artı.

Blok zinciri tabanlı oyun endüstrisinin esnekliği, rapordaki bir başka olumlu yön olarak öne çıkartılıyor. Merkeziyetsiz uygulamalar endüstrisinin UAW’si 2. çeyrekte %26 oranında düşüş yaşarken, blok zinciri tabanlı oyunların UAW’sinin sadece %5’lik hafif bir düşüş gördüğü belirtiliyor.

“Sunflower Land” gibi daha yeni oyunlar öne çıkanlar arasında yer alarak kullanıcı tabanını %129 oranında artırdı. Özellikle hareket ettirmeyi amaçlayan Stepn gibi “hareket et kazan” oyunları da güçlü bir büyüme kaydetti. Ayrıca, blok zinciri oyunları rekor risk sermayesi yatırımlarını çekmeye devam etti ve bu da genel olarak segment için yükselişin geleceğine dair işaretler barındırıyor.

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version