Muhabbit

Dev Rus Şirketi Gazprom Neft, Blockchain Teknolojisine Yöneldi!

Gazprom Neft, uçak yakıt ikmalini kolaylaştırmak için blockchain teknolojisini kullanacak.

Rus petrol şirketi Gazprom Neft’in havacılık iştiraki Gazpromneft-Aero 1 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, blockchain tabanlı yakıt ikmal projesi Smart Fuel’in pilot çalışmasının başarılı bir tamamladığını duyurdu.

Yeni platform, Murmansk’ın uluslararası havaalanında faaliyet gösteren Rus ekonomik havayolu Smartavia’nın 100’den fazla tarifeli uçuşu için uygulandı. Smartavia’nın yanı sıra pilot çalışma, büyük Rus bankaları VTB ve Raiffeisenbank tarafından da kullanıldı.

Akıllı Yakıt projesinin başkanı Dmitry Makarov, Murmansk’taki blockchain tabanlı denemenin Eylül 2020’den Aralık 2020’ye kadar sürdüğünü söyledi. Başarılı geçen pilot çalışmanın ardından Gazpromneft-Aero, Smartavia’ya yakıt ikmali ödeme çözümünü sunmaya devam edecek.

Ana blok zinciri çerçevesi Hyperledger Fabric’e dayanan yeni çözüm, ödeme işlem sürelerini otomatikleştirmek ve hızlandırmak için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Gazpromneft-Aero, sistemin yakıt ikmali ödemelerini saniyeler içinde işleme kapasitesine sahip olduğunu, geleneksel ödeme işlemlerinin ise genellikle dört veya beş gün sürdüğünü söyledi.

Makarov, geleneksel yakıt ikmali ödemeleri sürecinin evrak işi ağırlıklı olduğunu ve aşırı harcama gerektirdiğini söylereyek şu açıklamayı yaptı:

“Bir uçuş için gereken yakıt miktarını tam olarak tahmin etmek imkansız olduğundan, havayollarının yakıt ikmalini karşılayacak kadar yeterli olduğundan emin olmak için yakıt operatörlerine aşırı miktarda fon aktarması gerekiyor.”

Makarov, yeni blockchain çözümünün bir işlemdeki tüm katılımcılar için veri güvenliğini ve maksimum şeffaflığı garanti ettiğini belirtti.

Uygulanan bu yeni çözüm Gazpromneft-Aero’nun blockchain alanında yaptığı ilk çalışma değil. Şirket daha önce de uçak yakıt ikmaline yönelik blok zinciri tabanlı çözümler geliştirmişti. Hatta bu kapsamda Gazprom Neft’in bir yan kuruluşu, 2018 yılında dağıtılmış defter teknolojisine dayalı bir yakıt dağıtım ve ödeme sistemi üzerinde işbirliği yapmak için büyük Rus hava taşıyıcısı S7 Airlines ile ortaklık kurduğunu duyurmuştu.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version